Delen door 0 bijna fataal voor oude calculator (video’s)

We weten allemaal dat delen door nul onmogelijk is, maar heb je er ooit bij stilgestaan wat een ouderwetse mechanische rekenmachine doet als je probeert om hem deze onmogelijke taak te laten uitvoeren? De formule voor een getal gedeeld door nul is niet gedefinieerd, omdat er geen getal bestaat dat vermenigvuldigd met nul resulteert in een getal dat niet gelijk is aan nul.

De moderne elektronica heeft rekenapparaten mogelijk gemaakt die simpelweg de melding ‘error’ geven, dus dan is er geen probleem. Maar voor oude mechanische rekentoestellen was de opdracht bijna fataal. De enige manier om hem te redden was dan waarschijnlijk: de stekker eruit trekken. Voor de bediener moet het een schokkende en verwarrende ervaring zijn om te zien dat zijn machine de weg kwijtraakt als hij per ongeluk de opdracht geeft om door nul te delen.

De hier afgebeelde calculator vermenigvuldigt en deelt door op te tellen en af te trekken, omdat dat mechanisch veel eenvoudiger gaat. Dus als je bijvoorbeeld 12/4 wil delen trekt de machine 4 van 12 af en telt hij het aantal keren dat het kan, in dit geval 3. Met dit mechanische principe raakt de machine bij delen door 0 in een eindeloze lus. Hij probeert uit te vinden hoe vaak hij 0 kan aftrekken van het opgegeven getal en komt dan telkens weer uit op hetzelfde getal, zodat het proces weer opnieuw begint.

Rekenpuristen weten dat de wiskunde achter delen door 0 in werkelijkheid veel complexer is dan het simpelweg zeggen dat de uitkomst oneindig of ongedefinieerd is. En of je nou goed bent in wiskunde of niet – de studie van getallen en het oplossen van problemen kan worden toegepast op alle aspecten van het leven en is ongelooflijk complex en interessant.