Senso2me en UGent werken samen aan Internet of Things voor ouderenzorg

De meeste ouderen willen zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. Senso2me, een spin-off van de UGent, ontwikkelde een totaaloplossing waarbij sensoren ongewone situaties melden aan zorgverleners of familie van alleenstaande ouderen.

Het systeem bestaat uit kleine, intelligente sensoren met Click2Calldrukknoppen in elke kamer in de woning van de zorgbehoevende oudere. De sensoren zijn bestand tegen water en vocht en kunnen dus bijvoorbeeld in de douche geplaatst worden. De oudere kan ook een Click2Call knop bij zich dragen. Het is de moderne versie van de klassieke alarmknop.

Automatische melding bij ongewone situaties

Door een druk op worden de mantelzorgers onmiddellijk via een SMS, e-mail of telefoon verwittigd. Maar Senso2me gaat verder: bij bepaalde onrustwekkende situaties verwittigt het systeem automatisch de zorgverleners. Ook wanneer de oudere zelf niet meer in staat is om de knop in te drukken, bijvoorbeeld na een val, wordt het incident dus gemeld. De mantelzorger kan na de automatische melding de contextuele informatie, die ook deel uitmaakt van de oplossing, raadplegen via de mobiele telefoon, tablet of computer en dan de juiste actie te ondernemen.

Monitoring op maat en op afstand

De automatische meldingen kunnen op maat van de klant worden ingesteld. Zo kan een paar uur van inactiviteit overdag heel normaal zijn voor de ene oudere maar ongewoon voor de andere. Het systeem laat dus een gepersonaliseerde aanpak toe, waarin de mantelzorger of zorgcentrale een cruciale rol speelt. Die kan op basis van de activiteit van de oudere, die real-time in kaart wordt gebracht, een beter oordeel vormen over sociale isolatie, nachtrust en dergelijke. Deze aspecten blijven tot nu toe vaak onzichtbaar voor de zorgverstrekkers. Het systeem laat zelfs toe om op afstand de temperatuur in huis na te kijken, wat vooral in strenge winters of tijdens een hittegolf heel nuttig kan zijn.

Met de Senso2me-oplossing behouden de ouderen een groot deel van hun privacy.De oudere heeft op elk moment inspraak en kan het systeem wanneer uitzetten wanneer hij of zij wil. Voor het comfort van de mantelzorger kunnen alarmberichten worden uitgeschakeld in bepaalde periodes of naar een andere mantelzorger of meldkamer worden gestuurd.

Senso2me is ook uitstekend bruikbaar in rusthuizen en zorgorganisaties. Verplegers kunnen dan bijvoorbeeld nagaan of de oudere ‘s nachts de kamer verlaat.  

Lof uit Silicon Valley

Het Senso2me concept werd onlangs internationaal gelauwerd in Silicon Valley (VS) vanwege de innovatieve oplossing om ouderen waardig langer thuis te laten wonen. Vooral het gebruiksgemak ervan heeft internationaal aanzien gewekt. Dankzij een internationaal patent van het UGent i-Know consortium over een specifieke sensorarchitectuur kan Senso2me zijn eigen patentportfolio aanvullen. Dit zorgt voor een bredere wereldwijde bescherming van de producten. Bovendien betekent deze technologieoverdracht voor een internationale meerwaarde van het nieuwe Vlaamse bedrijf.

Het Senso2me concept wordt ontwikkeld door een multidisciplinair team van wetenschappers, ingenieurs en economen. Medewerkers van het UGent i-Know consortium geleid door prof. Wilfried Philips en prof. Sidharta Gautama, spelen een belangrijke rol in het team, onder andere op het vlak van data-analyse. i-Know ontwikkelt nieuwe technologie in intelligente informatieverwerking en introduceert hiermee zijn zesde spin-off bedrijf.

Website Senso2me
Website i-Know