Duiven met rugzakje bewaken luchtkwaliteit Londen

Technologiebedrijf Plume Labs heeft tien duiven uitgerust met lichtgewicht sensoren om de luchtverontreiniging in Londen te meten. De duiven kregen kleine rugzakjes, waarmee ze stikstofdioxide, ozon en vluchtige stoffen kunnen waarnemen.

Tot woensdag konden mensen hun locatie via een tweet aan @PigeonAir doorgeven en vervolgens zien hoeveel vervuiling in het desbetreffende gebied is geregistreerd. Het is ook mogelijk om de vluchtbewegingen van de ‘Pigeon Patrol’ te volgen op een actuele kaart.

Het idee voor de duivenpatrouille werd ingediend door Pierre Duquesnoy en Matt Daniels van het marketing- en technologiebureau Digitas LBi, voor de  #PoweredbyTweets competitie van Twitter. Het was de winnende inzending in de category ‘Solve a Problem’ en het werd gepresenteerd tijdens het London Design Festival in het Somerset House. Voor het project zijn postduiven gebruikt en een dierenarts hield in de gaten of de volgels er niet te veel stress van zouden ondervinden.

Plume Labs zegt dat er alleen al in Londen jaarlijks 10 000 mensen sterven aan luchtvervuiling. het bedrijf wil met de duiven-luchtbrigade "Londenaren laten zien welke invloed vervuiling op hen heeft, vooral tijdens de spits". Net de campagne wil Plume Labs mensen stimuleren om betatester te worden van een ‘wearable’ versie van het duivenrugzakje.

Bron: BBC