Zes installaties om de oceanen schoon te maken (video)

Iedereen weet wel hoe kwetsbaar het ecosysteem in de wereldoceanen is. Toch zijn de oceanen in feite een stortplaats geworden voor giftige chemicaliën, landbouwafval en plastic. De oceaanvervuiling neemt steeds verder toe en veel milieuspecialisten en technici piekeren over de vraag hoe dit proces kan worden omgekeerd. Er zijn de meest uiteenlopende oplossingen bedacht; met als opmerkelijkste misschien wel een zee-reinigende bikini.

seabin

  • 1. De Seabin is een rond, drijvend vuilnisvat dat ongewenste voorwerpen uit het water filtert terwijl het,  meestal onder water, ronddrijft. Daar komt water en afval binnen door de grote opening van het vat. Het afval blijft binnenin zitten en het water wordt doorgelaten. Dit is natuurlijk niet voldoende om hele oceaan schoon te maken, maar de Seabin is vooral ontworpen voor jachthavens en andere kleinere watergebieden.

slat

  • 2. Boyan Slat was nog maar 16 jaar oud toen hij het concept bedacht voor zijn Ocean Cleanup Array. Vijf jaar later kon zijn installatie, die werkt als een enorm net dat al het afval onder het wateroppervlak opveegt, worden geïnstalleerd. Bij de kust van Japan en Zuid-Korea. Het systeem kan vooral plastic verwijderen en kan worden ingezet om de grote hoeveelheden ‘plastic soep’ in de oceanen op te ruimen. Als de eerste resultaten bemoedigend zijn, kan het Ocean Cleanup Array binnen een paar jaar worden gebruikt om de aanval te openen op de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch, een van de grootste concentraties van plastic op de aardbol.

chair

  • 3. We hebben geconstateerd dat er zich grote hoeveelheden kunststof in de oceanen bevinden en dat er verschillende methoden zijn om dat op te ruimen. Maar dan? Drie studenten van het Royal College of Art vonden het een goed idee om dat plastic te hergebruiken voor iets bruikbaars, zoals stoelen. In hun Sea Chair project verzamelen, sorteren en hergebruiken ze kunststof uit de oceaan om het te gebruiken voor 3D-geprinte plastic stoelen. Het project ligt al een paar jaar min of meer stil, maar het blijft ontegenzeggelijk een mooie gedachte om meubilaire te maken van kunststof dat is teruggehaald uit de oceaan.

seawer

  • 4. Deze oceaanreiniger gaat weer een stapje verder in duurzaamheid. De Seawer toren is niet alleen ontworpen om plastic en ander afval uit de oceaan te filteren, maar hij genereert ook nog zijn eigen energie met behulp van zonnepanelen. Deze combinatie maakt van de Seawer een zelfvoorzienend model van wat er mogelijk is. Het is speciaal ontwikkeld voor de Great Pacific Garbage Patch. Als hij daadwerkelijk wordt gebouwd, zou de Seawer een enorm gevaarte zijn met een spoelopening met een diameter van 550 meter en een diepte van 300 meter. Het is nog maa afwachten of dat genoeg is om het afval in de Stille Oceaan volledig op te ruimen.

  • 5. Olievervuiling door lekkende bronnen, pijpleidingen en vrachtschepen is funest voor het leven in de oceaan. Olie is bovendien een van de lastigst op te ruimen vormen van vervuiling. Maar een fysicus van Fermilab heeft een bijzondere benadering bedacht, in de vorm van een magnetisch toverstokje dat de olie uit het water aantrekt en verwijdert. Alles wat je hoeft te doen is de oliekoek te besprenkelen met gemalen magnetisch materiaal, waardoor de troep magnetisch wordt. Het is een verrassend ongecompliceerde oplossing voor een akelig probleem – en de verzamelde olie kan bovendien opnieuw worden gebruikt.

bikini

  • 6. Dit is misschien wel het merkwaardigste systeem voor het schoonmaken van vervuilde oceanen. Op het eerste gezicht is de 3D-geprinte Sponge Suit bikini een sexy gevalletje dat maar weinig onbedekt laat, maar het heeft ook superkrachten die je in badkleding meestal niet tegenkomt. Het milieuvriendelijke onderdeel van dit tweedelige badpak is een vuilabsorberend sponsmateriaal, dat onverkwikkelijke elementen uit het water opzuigt terwijl je zwemt. Deze minuscule bikini kan 25 maal zijn eigen gewicht aan vervuiling absorberen, waarbij de drager veilig blijft afgeschermd van de smurrie. De The Sponge Suit is een prototype dat is ontworpen om ons aan te zetten tot nadenken over passieve reinigingsmethoden, die werken terwijl we doen wat we altijd al doen bij een bezoekje aan het strand.