AppScooter: de ‘Nederlandse Tesla en iPhone op twee wielen’

De Nederlandse startup Bolt Mobility heeft met zijn eerste product, AppScooter, de grootste online angel-investeringsronde ooit in Nederland opgehaald. Het doelbedrag van 1 miljoen euro is al voorbij gestreefd: in december stond de teller op € 1.125.000.

Conventionele 2- of 4-takt (snor)scooters liggen hevig onder vuur, of het nu is omdat ze 2700 keer vervuilender zijn dan een bestelbus, veelvuldig gestolen worden (zoals Vespa) of regelrechte ‘fijnstofkanonnen‘ zijn. Elektrische scooters zijn de oplossing, maar zijn vaak niet meer dan omgebouwde conventionele scooters. Met AppScooter wil Bolt Mobility niet de zoveelste elektrische scooter op de markt brengen. De Scooter is in de woorden van oprichters Marijn Flipse (22) en Bart Jacobsz Rosier (31) niets minder dan ‘een kruising tussen een Tesla en een iPhone op twee wielen’.

Concept scooter opnieuw uitvinden

Flipse: "Het is niet genoeg om een scooter simpelweg elektrisch te maken. We willen het concept scooter beter maken op elk vlak. We hebben het design van AppScooter compleet van meet af aan bedacht rondom elektrisch rijden met de productietechnieken van vandaag de dag en hierbij heel goed geluisterd naar de eisen van de consument. Denk daarbij aan het design, de gebruikersinterface, software zoals je in de nieuwste auto’s vindt, de manier waarop wij hem verkopen, maar ook wat betreft serviceniveau en updates. De AppScooter is ook de enige scooter die beter wordt naarmate hij ouder wordt, net als bij Tesla eigenlijk."

Prototype

Momenteel werken Flipse en Jacobsz Rosier bij de technologische incubator YES!Delft aan de eerste prototypes en het voorbereiden van de productie, de eerste levering van 100 Limited Edition AppScooters staat gepland voor zomer volgend jaar. De voorverkoop is begonnen in Nederland en zes Europese steden (Berlijn, Parijs, Londen, Rome, Milaan, Barcelona), waarbij 100 scooters elk beschikbaar zijn.

Dit zijn de zes speerpunten van Bolt AppScooter:

  • Rijdende iPhone

AppScooter is een rijdende iPhone, met 4G en WiFi ingebouwd, en tovert al je compatible apps om naar een veilige variant voor in het verkeer, Met intuïtieve knoppen en spraakbesturing kun je eenvoudig je navigatie bedienen en apps als Spotify en zelfs Whatsapp aansturen. Daarbij houd je altijd twee handen aan het stuur en voorkom je ongelukken. Daarnaast heb je natuurlijk ook een bijpassend app op je telefoon waarmee je op afstand je scooter kunt uitlezen en instellingen kunt aanpassen. Hierbij moet je denken aan je gangbare rij-instellingen, maar ook kun je zien waar je bent geweest, welke route je hebt afgelegd en hoeveel stroom er nog beschikbaar is.

  • Veilige interface

De in de cockpit ingebouwde software van Apple en Google en Apple voorziet via een touchscreen met grote buttons de berijder van informatie , zoals stroomverruik, snelheid en reikwijdte, maar laat ook de informatie uit de verschillende beschikbare apps zien op een veilige manier die niet afleid van het rijden.

  • Design

Reguliere elektrische scooters zijn vaak niets meer of minder dan omgebouwde twee- of viertaktscooters met een elektrische aandrijving. AppScooter wordt van de grond af aan ontwikkeld met composietmateriaal uit de luchtvaart om gewicht te besparen. Ook het design is uniek, alsmede de aandrijving, met de laatste technologie in zowel aandrijflijn als batterijpakketten (dezelfde cellen als in de Tesla).

  • Marketing & sales

AppScooter is bij geen enkele dealer verkrijgbaar. Alle versies zijn limited editions en alleen verkrijgbaar in de voorverkoop via de website van Bolt Mobility.

  • Support

AppScooter is de enige scooter ter wereld die beter wordt met de jaren, dankzij Over The Air (OTA) software-updates. Met het 24/7 Bolt Mobility Plan (29 euro per maand) wordt je scooter bij panne dezelfde dag nog gerepareerd, of ter reparatie meegenomen door een Bolt Busje. Via de app kun je de scooter achterhalen en/of blokkeren, in geval van diefstal.

  • Performance

AppScooter reikt verder dan menige conventionele brandstofscooter, met een actieradius tot wel 150 kilometer (*). Ook wordt elke rit geanalyseerd, waardoor de scooter zuiniger ‘leert’ rijden. Het acceleratievermogen van de AppScooter is ongekend: van 0 … 45 km/u in 3,9 seconde (*).

(*)Waarden bij een snelheid van 25 km/u en berijder van 75 kg

Lees ook: De succesvolste crowdfundigprojecten van 2015