Vier miljoen subsidie voor onderzoek zelfrijdende auto

Technologiestichting STW stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoeksprogramma i-Cave onder leiding van hoogleraar Henk Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven. i-Cave richt zich op verschillende facetten van de zelfrijdende auto.

i-Cave (integrated cooperative automated vehicles) kijkt naar alle belangrijke aspecten van de zelfrijdende auto. De deelnemers aan het programma gaan samen voertuigen ontwikkelen die zowel autonoom kunnen rijden, op afgesloten wegen, als coöperatief, op de openbare weg. De onderzoekers richten zich daarbij ook op de ontwikkeling van benodigde sensoren zoals camera’s en radar. Daarnaast wordt er gekeken naar logistieke facetten, evenals interactie tussen mens en voertuig.

Deelnemers aan i-Cave zijn onder andere bedrijven als Daf, NXP en Ford, maar ook partijen als ANWB, TNO, AutomotiveNL, en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Naast de subsidie van STW ontvangt i-Cave een bedrag van 1,3 miljoen euro van bedrijfsleven.

Het onderzoeksvoorstel valt binnen het financieringsprogramma ‘Perspectief voor de topsectoren’. STW stelt in totaal ruim 16 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast investeren tientallen bedrijven in totaal ruim 8 miljoen euro. Doel is om samenwerkingsverbanden te bevorderen tussen overheid, organisaties en wetenschap dat aansluit bij de topsectoren.