Voilá, hopla, aha en ta-da (video)

Wistiki, een leverancier van connected devices in Parijs, presenteert zijn collectie ‘Found You’: vier connected accessoires, die zijn ontworpen door Philippe Starck en waarmee je via je smartphone zoekgeraakte voorwepen kunt terugvinden. Met deze producten wil Wistiki deze markt definiëren, waarbij de one-size-fits-all benadering van andere aanbieders wordt verlaten. Het bedrijf werkt nu met meer specifieke applicaties en bijzondere materialen.

De collectie wordt aangeboden op het crowdfunding-platform Indiegogo: . En de ambities zijn bijzonder. Wistiki: "Met onze ‘Lost & Found Community 2.0’ verbinden we niet alleen mensen met hun bezittingen, maar we verbinden ook mensen met hoop, door diegenen te ondersteunen die alles verloren hebben".

Wereldberoemd ontwerper Philippe Starck bedacht enkele accessoires waarmee mensen met een gratis app hun bezittingen met behulp van een smartphone kunnen terugvinden. In tegenstelling tot andere connected devices is elk product bedoeld voor een specifiek gebruik.

  • Ken je de frustratie van kwijtgeraakte sleutels? ‘Voila!’ is makkelijk te bevestigen aan je sleutels en andere voorwerpen;
  • Je portefeuille ergens neergelegd en je weet niet meer waar? Geen probleem: ‘Hopla!’ is een zelfklevend, 3 mm dik kaartje dat eenvoudig kan worden geïntegreerd met je portefeuille;
  • Je kleuter verliest altijd zijn teddybeer? Speciaal voor kinderen is er ‘Tada!’, een zacht speeltje met geïntegreerde Wistike-technologie om hem weer terug te vinden. Als hij kwijt is geeft hij bovendien ‘s nachts licht;
  • ‘Gezocht’-briefjes voor de weggelopen hond worden overbodig dankzij ‘Aha!’, een medaille-vormige tag die kan worden bevestigd aan de halsband van je huisdier,

Luxe en technologie

De geheel in Frankrijk gemaakte producten hebben een luxe uitstraling dankzij een massief gouden antenne, en een geborsteld metalen behuizing. De Found You producten werken drie jaar op een enkele batterijlading en hebben een bereik van 100 m.

De producten beschikken tevens over een GPS locator, waarmee ze overal ter wereld zijn terug te vinden van hun recente GPS-coördinaten. De app onthoudt de laatste keer dat je dicht bij je Wistiki was. Daarna met een neemt de ‘crowd GPS’ het over. Iedereen met een Wistiki smartphone app actualiseert anoniem de GPS-data van alle zoekgeraakte Wistikis.

En als het juist de smartphone is die je niet kunt vinden: ook geen probleem, de ringtone van de telefoon gaat over als je op een knopje op je Wistiki drukt.

End of lost

De initiatiefnemers en Philippe Starck willen niet alleen helpen bij het terugvinden van kleine dingen, maar het gaat hen ook om grotere zaken. Hun motto ‘end of lost’ behelst een wereldwijde actie. "We zijn ons ervan bewust dat mensen niet zo’n groot probleem hebben met het verlies van kleine dingen en daarom willen we ook diegenen helpen die behoefte hebben aan meer significante dingen. Dingen die je niet terug kan halen met een tracker, zoals een verloren woning, een verloren ouder of verloren hoop. Daarom richten we de Wistiki Foundation op, waarbij we samenwerken met de meest betrouwbare liefdadigheidsorganisaties. Dit jaar wil Wistiki 25% van de winst schenken aan internationale organisaties voor hulp aan kinderen."