Nieuwe editie NEN 1010

Dit jaar verschijnt een nieuwe editie van de nationale laagspanningsnorm NEN 1010. Deze nieuwe NEN 1010 sluit weer helemaal aan bij de eisen in de wereldwijde normreeks IEC 60364, waarover de afgelopen jaren ook binnen de Europese Unie overeenstemming is bereikt.

De zogeheten Europese harmonisatiedocumenten waarin dat is vastgelegd worden allemaal verwerkt in de nieuwe NEN 1010, die komend najaar verschijnt. Qua stijl en opzet zal NEN 1010 van 2015 gelijk blijven aan de norm van 2007. Alle wijzigingen zijn technisch/inhoudelijk van karakter. Zodra hij is gepubliceerd komt de huidige editie uit 2007 te vervallen.

Samenhang

De nieuwe NEN 1010 past hiermee weer helemaal bij alle internationale technologische ontwikkelingen op het gebied van de laagspanningsvoorziening. Deze raakt in woningen, gebouwen, fabrieken en de infrastructuur via de ICT steeds verder geïntegreerd in andere technieken en installaties. Ook die voorzieningen voldoen aan tal van specifieke normen. Net als de openbare hoogspanningsnetten. Hierdoor krijgen alle normen steeds meer onderlinge samenhang.

Veiligheid

Daarnaast zijn er grote aantallen internationale normen voor de afzonderlijke componenten en materialen, waaruit de elektrotechnische installatie als geheel wordt opgebouwd. Deze producten worden al jarenlang internationaal ontwikkeld en gestandaardiseerd, om bij voldoende schaalgrootte efficiënt en vooral veilig te kunnen worden toegepast.
Onder meer hierom dienen de EU-lidstaten vanuit Europese Regelgeving hun nationale laagspanningsnormen te ‘harmoniseren’ met de IEC 60364-bepalingen, waarover overeenstemming wordt bereikt.

In ons land is normcommissie NEC 64 bij NEN verantwoordelijk voor NEN 1010. De Technische Commissie past NEN 1010 voortdurend aan de jongste Europese en mondiale ontwikkelingen aan. Dat leidt dit jaar tot een volledig vernieuwde editie van de norm.
Lees verder op http://www.nen.nl/NEN-Shop/Vakgebieden/Elektrotechniek/Elektrotechniek-Nieuwsoverzicht/2015-Een-nieuwe-NEN-1010.htm