Nederlandse bedrijven helpen KazAtomProm om doelstellingen zonne-energie te bereiken

Vijf Nederlandse bedrijven en KazAtomProm presenteerden zichzelf in Kazachstan tijdens een bijeenkomst van de Minister van Energie van Kazachstan en de Nederlandse Minister van Economische zaken. KazAtomProm heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van zonne-energie en de Nederlandse partners gaan de benodigde technologie leveren om deze doelstellingen te halen. De bijeenkomst was het startpunt van de samenwerking.

Minister Shkolnik zei: "Kazachstan staat bekend om zijn energie-industrie, en we verwachten dat zonne-energie een belangrijk deel van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening voor rekening zal nemen. Kazachstan is in een uitstekende positie om de technologie te gaan leveren voor zonne-energie, omdat we alle natuurlijke bronnen bezitten om panelen te bouwen."

Minister Kamp vult aan: "Zonne-energie is één van de belangrijkste energiebronnen van de toekomst. De Nederlandse regering steunt de ontwikkeling van deze vorm van duurzame energie. Van alle zonnepanelen die wereldwijd verkocht worden bevat meer dan de helft al Nederlandse technologie. Ik verwacht dat de partijen uit Kazachstan en Nederland samen nog meer zaken zullen gaan doen op het gebied van zonne-energie."

De eerste stap in deze samenwerking bestaat uit het opzetten van een gezamenlijk stappenplan en het realiseren van de benodigde kennis en infrastructuur in Kazachstan ter ondersteuning van een platform voor massaproductie. In de Nederlandse combinatie van bedrijven zitten Eurotron, Royal HaskoningDHV, Lamers High Tech Systems, Tempress en ECN; een combinatie die al succesvol is in Qatar.