EO

Green Team Twente presenteert ontwerp nieuwe waterstofauto

23 november 2014 om 00:21 uur - Enschede

Het Green Team Twente presenteerde vorige week het ontwerp van hun nieuwe waterstofauto waarmee het team meedoet aan de Shell Eco Marathon in mei. De Twentse studenten gooien het dit jaar over een andere boeg. De nieuwe waterstofauto krijgt meer uitstraling, een andere vorm (body) en verbeterde aandrijving.


"Méér auto, méér waterstof, dat is waar het om draait bij onze nieuwe auto", vertelt woordvoerder Alyssa van Duijne van Green Team Twente. Het team houdt daarbij de ontwikkelingen op het gebied van waterstofauto's nauwlettend in de gaten. Zo start Toyota volgend jaar als eerste fabrikant met de grootschalige productie van een auto op waterstof, die 50.000 euro moet gaan kosten. In Japan wordt stevig geïnvesteerd in de benodigde infrastructuur. Een paar maanden later volgen waarschijnlijk de VS en Europa, waar binnenkort op grote schaal waterstof getankt kan worden. Zo werk Duitsland met het H2 Mobility Initiative. In 2023 moeten onze oosterburen vierhonderd tankstations hebben waar waterstof beschikbaar is, de komende vier jaar moeten het er al honderd zijn.

  

Meer auto

"De waterstofauto is dus sterk in opkomst, wij spelen daarop in", vertelt Van Duijne. "We brengen onze nieuwe waterstofauto meer onder het publiek, hij wordt toegankelijker. Zowel het uiterlijk als de technische specificaties van de auto worden compleet nieuw. Met de brandstofcellen kiezen we dit jaar voor Duitse degelijkheid. Fabrikant ZBT levert op maat gemaakte cellen, waarbij we zelf de randapparatuur en elektronica ontwikkelen om zo tot een optimale efficiëntie van de auto te komen."

 

Meer body

In het ontwerp van de nieuwe auto ligt de focus eveneens sterk op de nieuwe vorm en een uitgebreid dashboard. Van Duijne: "Onze elektrotechnici en ontwerpers denken samen na over hoe de beschikbare data uit de verschillende sensoren aan de bestuurder wordt  gepresenteerd. Daarnaast wordt het voor de bestuurder makkelijker de auto te bedienen doordat hij betere feedback krijgt van de verschillende knoppen en schakelaars. Verder werken de werktuigbouwkundigen met de ontwerpers aan een nieuwe body die niet alleen aerodynamischer is, maar ook meer op een flitsende auto lijkt."

 

Groter team

Om de nieuwe uitdagingen aan te gaan en compleet opnieuw te beginnen, is het Green Team Twente uitgebreid naar liefst 22 studenten. Het gaat daarbij om elf studenten Electrical Engineering, vier studenten Werktuigbouwkunde, vier Industrieel Ontwerpen, twee Scheikundige Technologie en één International Business Administration. 

In mei 2015 gaat het team de strijd aan met tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon in Rotterdam. Bij de Shell Eco Marathon is het de bedoeling om zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. 

 

Gerelateerd nieuws

UT en Clear Flight Solutions winnen ‘anti-drone-competitie’ DroneClash

Drone UT sterkst in luchtgevecht

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. In deze wedstrijd moesten teams anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de…

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het…

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk van de TU Delft dynamische computermodellen en schaatsen die de slag live kunnen meten. Dit moet leiden tot real-time visuele feedback…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

1 maart 2018, Vianen

Automatiseringssysteem PSS4000 plc basis training

Training bij Pilz

Meer agendapunten »