Amolf kiest voor Designer Matter

FOM-instituut Amolf start een nieuwe onderzoekslijn Designer Matter, gericht op het ontwerpen en maken van nieuwe vormen van materie die niet in de natuur voorkomen. Prof.dr. Martin van Hecke (Universiteit Leiden) leidt vanaf 1 september 2014 een nieuwe onderzoeksgroep op het gebied van mechanische metamaterialen bij Amolf. In de komende jaren bouwt Amolf met Van Hecke de bredere onderzoekslijn Designer Matter verder uit. Van Hecke blijft voor vijftig procent verbonden aan de Universiteit Leiden.

Vinod Subramaniam (directeur Amolf) is verheugd met de komst van Van Hecke: "Wij zijn blij dat Van Hecke deze nieuwe onderzoekslijn bij Amolf gaat opzetten. Hij heeft een uitstekende staat van dienst in dit nieuwe vakgebied en is in staat om de verschillende invalshoeken en partijen met elkaar te verbinden. Dit nieuwe thema biedt een uitgelezen kans om het Amolf-onderzoek in de biofysica en nanofotonica nog beter met elkaar te verbinden."

Veelbelovend vakgebied

Voorbeelden van designer matter zijn metamaterialen die mechanische of optische eigenschappen hebben die niet in de natuur voorkomen, en actieve biogeïnspireerde vormen van materie, die functies van biologische systemen (spieren, sensoren) kunnen nabootsen en soms zelfs overtreffen. Dit vakgebied is veelbelovend omdat het totaal nieuwe vormen van materie creëert, die zullen leiden tot toepassingen die nu nog onvoorstelbaar zijn. 

"We staan aan de vooravond van een grote revolutie; we zijn in staat een ongekende diversiteit van nieuwe vormen van materie te ontwerpen en te maken. Dit noemt men ‘matter by design’, en fysici zullen hierin een centrale rol spelen. Terwijl natuurkundigen zich in het verleden concentreerden op de vraag hoe materie in elkaar zit, is er nu steeds meer aandacht voor de vraag hoe complexe systemen zich gedragen. Daarnaast is er een ongekende groei van mogelijkheden om nieuwe vormen van materie te maken – van 3D-printen tot nanofabricage. Deze ontwikkelingen komen nu samen in de enorme kans om compleet nieuwe, complexe en functionele materialen te maken", aldus Van Hecke.

  

Kerntaak

Het initiëren en uitbouwen van nieuwe onderzoekslijnen die van strategisch belang zijn voor de Nederlandse wetenschap en het bedrijfsleven is een kerntaak van Amolf. Amolf verricht op dit moment al veel onderzoek naar optische metamaterialen en biologische materie. Het werk van Van Hecke aan mechanische metamaterialen versterkt dit. De komende jaren wil Amolf door een combinatie van het uitbouwen van bestaande activiteiten, het aantrekken van nieuwe groepsleiders en het leggen van verbindingen met externe partners, de krachten bundelen voor Designer Matter.

Van Hecke blijft verbonden aan het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (Lion). Eric Eliel (directeur Lion) is verheugd dat Amolf het onderwerp designer matter op deze manier omarmt: "Ik ben trots dat Van Hecke gevraagd is deze activiteit binnen Amolf vorm te geven en ben blij dat Lion en Amolf overeenstemming hebben bereikt over een gedeelde aanstelling. Ik kijk uit naar de nieuwe mogelijkheden voor samenwerking die zullen ontstaan voor onderzoekers in Leiden en bij Amolf."