Bio-aromaten: restproduct of innovatie?

Dat biomassa nuttig gebruikt kon worden voor energie wisten we al. In april 2014 is het ECN gelukt om nog meer uit biomassa te filteren: 97% van alle aromaten. En die kunnen weer nuttig worden gebruikt in tal van producten.

Aromaten zijn een belangrijke grondstof voor kunststoffen, coatings en speciale chemicaliën. Maar, voor ECN was het als het ware een restproduct uit biomassa. In april 2014 deed ECN een succesvolle test met het verwijderen van aromaten uit biomassa. De oogst was maar liefst 97%.

Het oogstproces

Eigenlijk is de oogst van aromaten vrij eenvoudig. Via absorptie en regeneratie scheiden aromaten zich van gas. Bijzonder aan het proces bij ECN is dat aromaten uit groen gas worden gehaald in plaats van aardolie. Zo kun je in plaats van styreen ook bio-styreen maken. Of zelfs bio-etheen in plaats van etheen. Hieraan is grote behoefte bij industriële bedrijven die hun producten en productieprocessen willen vergroenen.

Van restproduct tot duurzame grondstof

Door het filteren van bio-aromaten is de waarde van biomassa nog groter geworden. Biomassa wordt benut voor de productie van duurzame energie en voor schonere chemie. Zo is men er in geslaagd om van een restproduct een duurzame grondstof te maken.