Delftse scholieren vervangen energieverslindende deurbellen door Solar Bells

Als alle Europeanen een deurbel op zonne-energie hebben, scheelt dat maar liefst twee kolencentrales. In delft zetten onlangs 160 leerlingen van de Max Havelaarschool, Bonte Pael en Bernadette Mariaschool, onder begeleiding van Ad van Wijk, professor Duurzame Energie Systemen aan de TU Delft, hun eigen deurbel op zonne-energie in elkaar. De leerlingen overhandigen het eerste exemplaar aan burgemeester Verkerk van Delft..

Per jaar gebruikt een deurbel gemiddeld 50 kWh aan elektriciteit. Als alle inwoners van Europa een zonnecel op hun deurbel plakken, dan kan de transformator erachter de deur uit. Elk huishouden bespaart dan jaarlijks 50 kWh en als iedereen in Europa dat zou doen, scheelt dat twee kolencentrales. TU Delft professor Duurzame Energie Systemen en begeleider van het Solar Bell project Ad van Wijk: "Een transitie naar duurzame energiesystemen kan ook heel klein beginnen zoals bij de deurbel."

Jongeren en techniek

De leerlingen zetten 160 Solar Bells in elkaar en monteerden die daarna thuis naast de voordeur. De TU Delft is blij dat zoveel leerlingen meededen aan het project. De universiteit zet zich al langere tijd in om jongeren te betrekken bij innovaties en techniek. Van Wijk: "Jongeren  moeten ervoor zorgen dat als ze later een huis kopen, de Solar Bell al naast de voordeur hangt."

                                              

Green Village

De Solar Bell actie is een initiatief van the Green Village van de TU Delft. Op de campus werken wetenschappers, studenten en bedrijven aan een innovatief en duurzaam ‘dorp’. In het dorp wordt straks zoveel mogelijk energie uit zon, wind en beweging gehaald en afval wordt hergebruikt of bewerkt.