MIT: regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2014

MKB-ondernemers spelen een belangrijke rol bij het tot stand brengen van innovatieve producten en diensten en versterken op die manier de Nederlandse economie. De overheid wil dergelijke innovaties versterken. Deze regeling geeft subsidie aan innoverende MKB-bedrijven binnen de topsectoren. Op 12 maart 2014 is de regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2014 (MIT) in de Staatscourant gepubliceerd.

 De MIT is gericht op de 9 topsectoren, inclusief ICT bij HTSM en BBE bij Chemie. Voor elke topsector is € 2 miljoenbeschikbaar. Daarnaast zijn er dit jaar afspraken gemaakt met de provincies Brabant en Limburg die elk budget beschikbaar stellen voor Brabantse en Limburgse projecten binnen de MIT. Voor de regeling is er in 2014 € 32 miljoen beschikbaar. Dat is ruim 50% meer dan vorig jaar. Toen deden 1700 MKB-bedrijven een beroep op de MIT-regeling.

Budgetoverzicht

In het onderstaande budgetoverzicht, onder downloads, is een overzicht te vinden van de beschikbare budgetten per instrument per topsector. Aanvragen voor dit instrument worden afgehandeld op basis van een tenderprincipe (beoordeling op basis van criteria).

MIT-rondes

De MIT-regeling wordt in 2014 in twee rondes opengesteld voor aanvragen:
15 april – 12 mei
MKB ondernemers kunnen kiezen uit de instrumenten: Haalbaarheidsstudie, InnovatiePrestatieContracten (IPC’s), Kennisvouchers en Inhuur personeel. TKI’s kunnen kiezen uit de instrumenten: Netwerkactiviteiten en Innovatiemakelaars. Aanvragen voor deze instrumenten worden afgehandeld op basis van ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Haast is dus geboden.

3 juni – 22 september
MKB ondernemers kunnen R&D samenwerkingsprojecten (MKB) aanvragen. De ondernemer kan maar één aanvraag indienen per openstellingsperiode. Hij moet dus vooraf bepalen voor welke topsector en welk instrument hij een aanvraag indient. Men kan dus niet voor verschillende topsectoren of instrumenten een aanvraag indienen.

Kennisvouchers

Bij aanvraag van een kennisvoucher is zeer aan te bevelen op enige wijze aansluiting bij een van de thema’s te zoeken.

Twee andere aandachtspunten:

  • Elke aanvraag kan alleen ingediend worden wanneer aanvrager beschikt over e-herkenning. Toekenning duurt zeker 5 werkdagen.
  • Bij de aanvraag van een kennisvoucher moet het onderwerp en de kennisinstelling met naam genoemd worden.

Het MKB-team van TNO wil ondernemers met innovatieplannen graag helpen. Per topsector zijn er verschillende contactpersonen:

  • Agri & Food: Frans van den Berg
  • Creatieve industrie: Evert van den Akker
  • Energie: Boy Kodde
  • Tuinbouw en uitgangsmaterialen: Egon Janssen
  • Life sciences & Health: Frans van den Berg
  • Water: Aart-Willem Benschop
  • High Tech: Aart-Willem Benschop
  • Logistiek: Job van de Kieft
  • Chemie: Aart-Willem Benschop

Zie ook de overzichtspagina met de contactgegevens van deze MKB-managers.