Stijlvol opladen met zonne-energie (video)

Een team ontwerpers in Barcelona werkt aan de productievoorbereiding van een serie fraai uitziende laadapparaten op zonne-energie. Het team werkt al drie jaar aan het toestel, dat Rawlemon is gedoopt, en produceerde een paar prototypen die kunnen worden gebruikt voor het laden van een iPhone of iPad.

Zonnecollectoren bestaan doorgaans uit rijen vlakke panelen, om rechtstreekse blootstelling aan de zon te garanderen. Rawlemon werkt echter met een grote stationaire bolle lens met daarachter een bewegende zonnecel die het geconcentreerde zonlicht volgt dat door de lens binnenvalt. Een soortgelijke aanpak is al eerder geprobeerd met fresnel-lenzen die het zonlicht op zonnepanelen versterken.

Voor de Rawlemon-opstelling is volgens de bedenkers een paneel nodig met slechts 1% van de afmetingen van een standaard solar generator en daarmee kan hij permanent blijven lading, ongeacht de stand van de zon. Hij zou ook goed werken op bewolkte dagen, omdat hij diffuus licht ‘naar binnen trekt’. Hoewel het eerste product, Beta.ey, bedoeld is voor mobiele toestellen, kan een grotere versie, Beta.ray, worden gebruikt voor het laden van elektrische voertuigen of worden ingebouwd in muren of vensters van woningen.

Een Beta.ey B charger kost $ 149, en daarvoor krijg je ook een schaalmodel van het grotere Beta.ray systeem en nog een paar extraatjes. Levering vindt plaats in juni. Voor $ 489, krijg je een speciale limited edition Beta.ey S met een transparante behuizing. En als je bereid bent om $ 999 neer te tellen, kun je vragen om de Beta.ey XL, die groot genoeg is om een iPad te laden. Voor degenen die er echt opgewonden van raken is er het $ 6000 pakket, met de grote Beta.ray, die buitenshuis kan worden gebruikt.

Crowdfunding voor Rawlemon loopt tot 1 maart, maar door de flexibele structuur van het project gaat het zeker door, ook als de beoogde $ 120.000 niet wordt gehaald (hoewel de helft al binnen is). Kijk op de Rawlemon Indigogo campagne om een bijdrage te leveren.