Onderhandelingen nieuwe CAO Metalektro van start

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO beginnen op 23 april. De looptijd van de CAO Metalektro voor ondernemingen in de technologische industrie eindigt per 1 juli 2013. De werkgevers, vertegenwoordigd door FME, zetten in op drie hoofdthema’s: instroom van technici, duurzame inzetbaarheid en interne flexibiliteit.

De technologische industrie betekent veel voor de verdienkracht van Nederland. De sector is sterk internationaal georiënteerd; zo’n zestig procent van de omzet komt uit export. FME-voorzitter en hoofd van de werkgeversonderhandelingsdelegatie Ineke Dezentjé Hamming: "Veel ondernemingen in onze sector opereren in een wereldwijde markt en zijn voor hun omzet sterk afhankelijk van de export. Na jaren van crisis is duidelijk geworden dat ondernemingen zich structureel moeten instellen op steeds snellere ontwikkelingen in technologie, veranderende marktomstandigheden en fors toegenomen fluctuaties in economische activiteit. Door innovatie, op tijd en alert inspelen op nieuwe ontwikkelingen, kostenbeheersing en goed opgeleide medewerkers kunnen ondernemingen in Nederland zich blijven meten met de concurrentie op de wereldmarkt."

  

Instroom van technici

Dezentjé benadrukt dat de technologische industrie een belangrijk werkgever is. "Willen we de werkgelegenheid en welvaart in ons land behouden, dan mag de concurrentiepositie van de bedrijven niet worden verzwakt. Dit vraagt om meer technici, om interne flexibiliteit en om duurzaam inzetbare medewerkers . Daar is onze focus op gericht, ook bij de CAO-onderhandelingen."

Het tekort aan technici is voor bedrijven uit de technologische industrie een van de grootste groeibelemmeringen. Voor het behoud van de industrie en dus onze welvaart is het noodzakelijk dat actie wordt ondernomen om de instroom van technici aanzienlijk te vergroten. Dezentjé: "Ook in de CAO moeten afspraken worden vastgelegd over maatregelen die bijdragen aan die groei."

Interne flexibiliteit

Om succesvol te kunnen blijven opereren op de wereldmarkt is het noodzakelijk dat technologische bedrijven soepel kunnen meebewegen met conjuncturele schommelingen, met de pieken en dalen in het productie- en dienstverleningsproces. Ook medewerkers hebben behoefte aan flexibiliteit en willen keuzemogelijkheden in de balans tussen tijd en geld. Deze ontwikkelingen vragen om afspraken die bedrijven in staat stellen continu in te spelen op de wisselende omstandigheden. Er is een scala aan mogelijkheden, bijvoorbeeld verhoging van het aantal te (ver)kopen roostervrije dagen.

Wil een medewerker tot zijn pensioengerechtigde leeftijd concurrerend blijven, dan moet hij zich continu ontwikkelen én gemotiveerd, fit en productief blijven. Ook moet de eigentijdse medewerker breed inzetbaar zijn, zowel binnen als buiten het eigen bedrijf.

Diverse sectoren

De sector Metalektro omvat een belangrijk deel van de technologische industrie. Ruim duizend van de 2.500 leden die de Vereniging FME-CWM telt, vallen onder de CAO Metalektro. Het gaat om ondernemingen die zowel nationaal als internationaal actief zijn binnen diverse sectoren zoals high tech, engineering, machinebouw, scheepsbouw, elektrotechniek, transportmiddelenindustrie etc. FME vertegenwoordigt als enige de werkgevers bij het CAO-overleg in de Metalektro. De CAO’s worden afgesloten met FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2.