Filabot recyclet plastic voor 3D-printer (video)

3D-printers worden steeds betaalbaarder en beter. Maar er zijn nogal wat bijkomende kosten waar je in eerste instantie wellicht niet bij stilstaat. Spoelen met plastic draad die een 3D-printer nodig heeft kosten namelijk al snel 30 euro of meer. Filabot biedt hiervoor een oplossing.

Filabot is een 3D plastic extrusiesysteem waarmee je allerlei soorten recyclebaar plastic (melkverpakkingen, shampooflessen en dergeljke) kunt omzetten in basismateriaal voor 3D-printen. Begonnen als een Kickstartercampagne heeft het Filabot-project nu al driemaal zoveel geld binnengehaald dan de aanvankelijk gewenste 10.000 dollar. De bedenker, Tyler McNaney, wil de Filabot in binnenkort op de markt brengen.

Eindeloze voorraad

Al het herbruikbare plastic in je huishouden is nu een goedkope en bijna eindeloze bron van 3D-printplastic. En ook alle mislukkingen die uit de 3D-printer rollen, kunnen nu hergebruikt worden en zo een nieuwe kans krijgen.

Werking

Filabot werkt op een simpele manier. Stukjes plastic met een diameter tot 10 cm kunnen in het apparaat gestopt worden. Vervolgens worden de stukjes vermalen tot kleinere stukjes en door een verhitte cilinder geperst waarin het plastic smelt.

Het gesmolten plastic wordt daarna door een verwisselbare spuitkop (diameter: 3 mm of 1,75 mm) gedrukt om plastic vezel te verkrijgen. Deze draad wordt vervolgens op de juiste maat geperst door een stel gegroefde buisjes. Een snijgereedschap corrigeert ten slotte de laatste onregelmatigheden in het materiaal.

Plastic voer

Filabot kan thermoplasten verwerken zoals HDPE, LDPE, ABS en Nylon en de bedenker wil in de toekomst meer typen materialen gaan ondersteunen. PVC kan niet worden verwerkt vanwege de giftige aard van dat materiaal.

Prijs

Zodra de productie start zal dit bekend worden gemaakt op de Filabot-website. De prijs zal zo rond de 350 dollar (pakweg 260 euro) gaan liggen. Bij regelmatig gebruik van de 3D-printer zal de Filabot zichzelf dus snel terugverdienen.

 

bron: Singularity Hub