ERC Advanced Grant voor nanomagneten

Natuurkundige prof. Herre van der Zant heeft een ERC Advanced Grant ontvangen van de Europese Onderzoeksraad (European Research Council) voor zijn onderzoek Controlling Molecular Spin at the Molecular Scale. Een ERC Advanced Grant wordt voor vijf jaar toegekend aan excellente wetenschappers die een onafhankelijk team en ambitieus programma van wereldklasse leiden. De Grant kan oplopen tot 2,5 miljoen euro.

Prof. van der Zant richt zich met deze Grant op magnetische moleculen en nanodeeltjes. Deze laten in principe een radicaal nieuwe aanpak toe in de nanotechnologie en de nanoelektronica door het gebruik van hun spin (heel simpel gezegd het tollen van een elektron in het molecuul). De inpassing van deze nanomagneten in devices is echter nog problematisch. De huidige nanotechnologie maakt derhalve nog niet volledig gebruik van de grote mogelijkheden van moleculair magnetisme.
Vanwege hun structuur, bieden magnetische moleculen en nanodeeltjes nieuwe functionaliteit die niet te realiseren zijn in conventionele halfgeleiderelektronica. Een voorbeeld is ‘spintronics’: elektronische devices die de spin gebruiken om informatie vast te leggen en te manipuleren. Tot nu toe is spintronics onderzocht in metalen en halfgeleiders.

Spin-transistoren

In dit ERC-project worden de terreinen moleculair magnetisme, moleculaire elektronica en nanotechnologie samengevoegd met het doel de fabricage van nanodevices die individuele magnetische moleculen bevatten of magnetische nanodeeltjes. Er zullen spin-transistoren worden gebouwd waarbij de elektrische stroom door het individuele molecuul (of nanodeeltje) afhankelijk is van de spin-eigenschappen.

Dit moet leiden tot een belangrijke stap in een beter begrip van het samenspel tussen moleculair magnetisme en kwantumtransport in moleculaire schakelingen en tot nieuwe strategieën voor in-situ controle van de spin. De resultaten zijn een voorwaarde voor het toekomstige gebruik van individuele magnetische moleculaire componenten als bouwstenen in elektronische circuits.

Prof.dr.ir. Herre van der Zant (1963) is verbonden aan het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft en heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder een aantal in Nature. Van der Zant studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Delft (1987) en promoveerde er in 1991. Daarna was hij onder meer werkzaam als onderzoeker bij MIT. In 1995 keerde hij terug in Delft. In 2006 kreeg hij een Vici-subsidie van NWO voor zijn onderzoek.