Crowdfunding voor onderzoek naar zonne-brandstof

Timo Roestenberg is wetenschapper aan de Universiteit Twente en betrokken bij het bedrijf Antecy. Dit bedrijf wil met behulp van crowdfunding geld inzamelen voor het ontwikkelen van innovatieve technologie die CO₂uit de lucht en waterstof uit water met behulp van zonne-energie kan omzetten in vloeibare brandstof.

Sinds april 2011 is Roestenberg binnen de vakgroep Energietechnologie van prof. G. Brem betrokken bij het onderzoek van Antecy naar zonne-brandstof, oftewel solar fuels. Roestenberg legt uit: "Er zijn verschillende biobrandstoffen in omloop, maar het proces om planten (suikerriet) of algen om te zetten in brandstof is niet erg efficiënt. Het converteren van CO₂en waterstof in brandstof, met behulp van zonne-energie, is veel efficiënter. Ik heb me het afgelopen jaar vooral gericht op die CO₂en hoe je die uit de lucht kunt filteren. In de lucht heeft CO₂een lage concentratie, dit maakt het lastig om het af te vangen. Samen met andere wetenschappers van de Universiteit Twente heb ik hiervoor een CO₂absorber ontwikkeld. Inmiddels zijn hiervoor al twee patenten aangevraagd."

Mismatch

Het gebruik van zonne-energie voor het ontwikkelen van brandstof, kan een belangrijk probleem oplossen, namelijk de ‘mismatch’ tussen de beschikbaarheid van zonne-energie en het gebruik ervan. Roestenberg: "Als heel Nederland zonnepanelen op zijn dak plaatst, produceren we overdag veel meer energie dan we nodig hebben en ‘s nachts helemaal niets. Dit betekent dat deze energie overdag opgeslagen moet worden, dat is een gigantische investering. Maar overtollige zonne-energie kan wél goed gebruikt worden om een vloeibare brandstof te maken. Deze solar fuels kun je opslaan zonder dat er iets verloren gaat en je kunt het zonder problemen transporteren. Zo kan zonne-energie, die op de verkeerde plaats of op het verkeerde moment opgewekt wordt, tóch nuttig gebruikt worden."

Pilot plant

Als Antecy, via crowdfunding, 100.000 euro heeft ingezameld, wordt gestart met het vervolgonderzoek aan de Universiteit Twente: de ontwikkeling van een pilot plant. Dit is een proefopstelling waarmee Antecy de technologie op grotere schaal wil demonstreren. Roestenberg: "We hopen dat de technologie voor huishoudelijk gebruik binnen vijf jaar optimaal ontwikkeld is. Huishoudens met zonnepanelen op het dak, kunnen dan automatisch CO₂met behulp van de overtollige zonne-energie omzetten in solar fuels. Deze brandstof kunnen de bewoners gebruiken voor hun dagelijkse vervoer. Een goed vooruitzicht."