Water gieten in vulkaan levert stroom op

Een groep ontwikkelaars in de geothermische energiebranche is van plan om deze zomer 90 miljoen liter water in een vulkaan in de staat Oregon te pompen. Ze willen zo een nieuwe technologie demonstreren waarmee stroom opgewekt kan worden uit hitte vanonder de aardkorst.

Ze hopen dat het water heet genoeg en snel genoeg naar de oppervlakte komt om goedkope en schone elektriciteit op te wekken zonder afhankelijkheid van zonnige dagen of de windkracht van die dag. En dit alles zonder schade aan het milieu, of aan de zenuwen van omliggende steden.

Geothermisch energie opwekken is een problematisch terrein. Pogingen om de kracht van de hete kern van onze planeet af te tappen lopen steeds weer op tegen technische hindernissen en zorgen dat het aardbevingen kan veroorzaken.

Investering van 34 miljoen

Toch hebben de Amerikaanse regering, Google en andere investeerders genoeg vertrouwen in het project om 43 miljoen dollar (zo’n 34 miljoen euro) in het Oregon-project te pompen. AltaRock Energie uit Seattle en Davenport Newberry Holdings uit Stamford, willen de werking van de technologie aantonen op de flank van de Newberry vulkaan, ongeveer 32 kilometer ten zuiden van de stad Bend in de staat Oregon.

"We weten dat de hitte er zit," volgens Susan Petty van AltaRock. "Het grote probleem is of we genoeg water door het systeem kunnen circuleren om het economisch haalbaar te maken."

Aftappen van aardwarmte niet nieuw

Hitte van de aarde wordt al meer dan een eeuw gebruikt om stroom op te wekken. Stoom of heet water wat naar de oppervlakte borrelt wordt door engineers afgetapt en gebruikt om turbines aan te drijven. Veel van dit soort gebieden op aarde worden al gebruikt voor het maken van elektriciteit. Nieuw is echter om hete rotsen te gebruiken die geen spleten in het oppervlak of opborrelend water hebben om de stoom naar de oppervlakte te brengen.

Om deze hitte te benutten, werken engineers nu aan een nieuwe technologie die ze ‘Enhanced Geothermal Systems’ noemen. "Om geothermische stroomopwekking groter te maken dan nu, is nieuwe technologie nodig en daar komt EGS om de hoek kijken," legt Steve Hickman, een geofysisch onderzoeker uit. Met deze techniek worden er putten geboord in de rotsen. Hierin wordt water gepompt, waardoor kleine breuken ontstaan in de rotsen. Koud water wordt via productieputten in het reservoir gepompt en de ontstane stoom wordt afgetapt.

Bezwaren

Moeilijkheden genoeg voor dit project. Naast de angst dat EGS aardbevingen zou veroorzaken, is het ook extreem moeilijk om een reservoir te maken wat groot genoeg is voor een commercieel gezonde krachtcentrale. In Frankrijk en Duitsland zijn al twee kleine centrales online die deze techniek gebruiken. Een derde vlakbij Basel in Zwitserland is gesloten wegens klachten over aardbevingen. Een ander project in Australië had te kampen met boorproblemen.

Volgens seismoloog Ernie Majer van het Lawrence Berkeley National Laboratory is de kans op een grote aardbeving in Newberry zeer klein. Het gebied ligt in een zogenaamde seismologische ‘dode zone’, met geen grote breuken in de aardkorst. Ook ligt het ver genoeg van de bewoonde wereld af om schade aan eigendommen te veroorzaken.

Toch houdt het Amerikaanse ministerie van energie een streng oogje in het zeil. En een aardbeving van enige omvang zal het project in ieder geval tijdelijk stil kunnen leggen. Een testput is al geboord. Hier wordt komende zomer gedurende 21 dagen ongeveer 90 miljoen liter water in gepompt. Plannen voor een centrale zijn nog niet voorgesteld, maar volgens Doug Perry van Davenport Newberry kan er binnen 10 jaar een gerealiseerd worden.

bron: Eurekalert