Lab-on-a-chip leskoffer voor voortgezet onderwijs

Op donderdag 26 januari vindt op de Universiteit Twente de vierde conferentie van Twents Meesterschap plaats. Deze conferentie slaat een brug tussen het voortgezet en het hoger onderwijs. Het thema van de conferentie is ‘van onderzoek naar lesidee’. Prof. dr. Albert van den Berg overhandigt bij deze gelegenheid de eerste ‘Lab on a Chip’ leskoffer aan prof. dr. Ed Brinksma, rector magnificus van de UT en aan de eerste school die de koffer gaat testen.

Lab on a Chip technologie is een belangrijk vakgebied binnen de nanotechnologie. Wereldwijd zijn duizenden onderzoekers bezig om ingewikkelde laboratoriumproeven zo te verkleinen dat ze op een glaasje van een paar vierkante centimeter passen. Professor van den Berg, winnaar van de spinozapremie 2009, heeft opdracht gegeven om deze technologie een plaats te geven in het onderwijs, zodat leerlingen zelf proeven kunnen doen met chips. De lesmodule is nu zover gereed dat de eerste scholen de module gaan testen. 

Docent Ontwikkel Team

De ontwikkeling van  deze lesmodule en practicumset  gebeurde met behulp van een DOT, docent ontwikkel team, onder leiding van dr. J.J. Wietsma, middelbare school docent aan het Greijdanus College en docent op de Universiteit Twente.  In het DOT ontmoeten docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) en deskundigen van universiteit, hogeschool en bedrijfsleven elkaar. Deelnemers kunnen tijdens de conferentie in één van de ruim dertig workshops zelf aan de slag met het lespakket in het Twente Academy Leerlingenlab. De workshops bieden verdieping voor de vakvernieuwingen op school en verbreding voor algemene thema’s als ondernemerschap, stemgebruik, educatieve games, connected learning en de online leeromgeving.

De drie Key-note sprekers zorgen deze dag voor veel kennis en inspiratie: hoe hoog moeten de dijken eigenlijk zijn (prof.dr.Suzanne Hulscher)? Of de presentatie van dr. Nellie Verhoef over de Lesson Study, een uit Japan verkregen aanpak om het onderwijs te verbeteren. Wat kan dit betekenen voor het Nederlandse onderwijs? Tenslotte gaat prof. dr. Hedwig te Molder in op maatschappelijke aspecten van wetenschap en techniek in de klas.

De Conferentie Twents Meesterschap wordt op de UT georganiseerd door ELAN, het instituut voor Lerarenopleiding, Wetenschaps- en techniekcommunicatie en Onderwijspraktijk en de faculteiten van de Universiteit Twente.

Kijk  hier voor meer informatie over de conferentie.   Meer informatie over de module Lab on a chip, klik hier of zie www.beta-oost.nl/nlt.