Een wetenschappelijke blik op de kleuraspecten van de led

Kleuraspecten zoals de gecorreleerde kleurtemperatuur, kleurweergave-index, hoek- en temperatuursafhankelijkheid, kleurbereik, kleurverschil en kleurdegradatie behoren tot de dagelijkse zorgen van de ontwerpingenieur. Veel van deze karakteristieken worden beïnvloed door de elektronische aansturing die in sommige gevallen corrigerend kan optreden.

Bij het Laboratorium voor Lichttechnologie van de industriële hogeschool KaHo Sint-Lieven wordt hier volop onderzoek naar gedaan. Medeoprichter en hoogleraar Peter Hanselaer begeleidt diverse onderzoeksactiviteiten en geeft op het Led Evenement op 23 november inzicht in zijn bevindingen tijdens de afsluitende presentatie.

Peter Hanselaer is momenteel hoogleraar aan de industriële hogeschool KAHO St.-Lieven en geassocieerd hoogleraar aan KU Leuven. Dankzij de financiële steun vanuit de overheid en de medewerking van verschillende wetenschappelijke en industriële partners richtte hij in 1997 het Laboratorium voor Lichttechnologie op. De belangrijkste onderzoeksactiviteiten zijn spectrale radiometrische en fotometrische karakterisering van lichtbronnen en materialen, het ontwerp van secundaire optiek, energiezuinige verlichting en de studie van fotovoltaïsche energie.
In zijn lezing frist Hanselaer de belangrijkste colorimetrische parameters op en gaat hij dieper in op de evoluties in de omgang met kleurweergave, het gebruik van fosforen en de invloed van de junctietemperatuur.

Kijk hier voor meer informatie over het Led Event