Wolfraam geschikt voor extreme warmtebelasting

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt, in opdracht van Nuclear Research and consultancy Group (NRG), een extreem thermo-shock bestendig materiaal voor kernfusietoepassingen.

Wolfraam dat optimaal blijft tijdens extreme warmtebelasting, zonder dat het materiaal zijn goede eigenschappen verliest? Dat kan. ECN Engineering & Services heeft een spuitgiettechnologie proces, een poedermetallurgische variant, ontwikkeld voor de productie van wolfraam, dat onder extreme warmtebelastingen superieure  eigenschappen  vertoont.  Het materiaal is Yttria gedoteerd. Testen bij een geabsorbeerd vermogen van 1,13 GW/m2 gedurende 1000 cycli van 1 ms leiden niet tot scheurvorming, in tegenstelling tot conventioneel materiaal.  Vooral zijn de ductiliteit, de buigsterkte en de hardheid van het materiaal geoptimaliseerd.

Dit materiaal is speciaal ontwikkeld voor kernfusietoepassing, maar is ook zeer geschikt voor tal van andere hoge temperatuur- en afschermingstoepassingen.

Structuur in 3 dimensies 

De unieke eigenschappen van het verkregen materiaal zijn voor een groot gedeelte bepaald door het gebruik van de spuitgiettechnologie.  Het materiaal is zeer homogeen en vertoont een fijne microstructuur, dezelfde in 3 dimensies, in tegenstelling tot de richtingsafhankelijkheid van conventioneel materiaal. Het materiaal vertoont dan ook geen rekristallisatie tussen 1200 … 1440 °C, maar is stabiel tot ruim boven 2000 °C.

De technologie is zeer geschikt voor het toepassen van een scala aan doteringen en het ontwikkelen van legeringen, beide de sleutel voor het ontwikkelen van nieuwe materialen. Het spuitgietproces is een technologie met onbeperkte vormvrijheid, waardoor machinale bewerking kan worden voorkomen. In geval van wolfraam is dit zowel kostentechnisch als qua prestaties relevant.