Wielwagen van Pedeo wint designprijs

Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde, toeleverancier van hogedrukgietproducten in zink- en aluminiumlegeringen, wist beslag te leggen op de grootste designprijs van België.

NB 2aReynaers Aluminium zocht betrouwbare partners voor de ontwikkeling van onderdelen voor Hi-Finity, een nieuw type schuifraam, waarbij grote transparante oppervlaktes gecombineerd worden met een ultrafijne ‘look’ en een elegant design. Het inschakelen van Pedeo bleek een gouden greep. Het resultaat werd beloond met een Henry Van de Velde Label, de grootste designprijs van België.

Persoonlijke aanpak
Stefan Vandervelden, verantwoordelijk voor research projecten bij Reynaers Aluminium: "Architecten vragen ons vaak bijzondere dingen. Bij projecten die veel innovatie vragen, is het goed dat onze R&D-afdeling kan terugvallen op partners die willen meewerken aan het ontwerptraject. Pedeo adviseert ons bij zowel functionele als prijstechnische optimalisaties. Hun persoonlijke aanpak maakt hen daarbij uniek."

Wielwagen
"Door de grote glasoppervlaktes bij het Hi-Finity schuifraam moet de wielwagen – een multifunctioneel gietstuk met geïntegreerde wielen – in staat zijn gewichten te dragen die minstens dubbel zo zwaar zijn als bij conventionele schuiframen. Door het ‘omspuiten’ van stalen wielassen met Zamak, een zinklegering met aluminium, magnesium en koper, is het Pedeo gelukt om een wielwagen te ontwikkelen waarbij de eigenschappen van verschillende materialen gecombineerd worden. Deze productietechniek zorgde ervoor dat extra functionaliteiten geïntegreerd konden worden, zoals: de rail vrijhouden van vuil, correcte positionering onder het glas, esthetische afwerking van de zichtzijde van het schuivend gedeelte, en de mogelijkheid tot monteren/demonteren zonder de schuifdeur eruit te halen. Dankzij het gebruik van een wisselstuk in de matrijs produceert Pedeo voor ons zowel wielwagens voor dubbel als driedubbel glas, wat de prijs per stuk gunstig beïnvloedt", aldus Vandervelden.

Zamak
De wielwagen van Reynaers aluminium is ontworpen in Zamak. "Zamak is vaak niet ‘top of mind’ bij ontwerpers", zegt Piet D’Haeyer, CEO van Pedeo. "Toch heeft Zamak heel wat voordelen: je kunt complex dunwandig produceren met een hoge graad van nauwkeurigheid waardoor nabewerking grotendeels overbodig wordt, het geleidt goed warmte en het zorgt voor afscherming tegen elektromagnetische straling. Dit in combinatie met lagere gereedschapskosten maakt dat Zamak voor kleine en/of complexe onderdelen meestal een goedkopere oplossing is dan aluminium. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om andere metalen te omspuiten en zo verschillende eigenschappen te combineren".

Mensgerichte aanpak
D’Haeyer: "Zowel de aanpak met onze partners als de interne structuur van ons bedrijf is ‘human centered’. We keren de klassieke hiërarchische piramide om en leggen veel beslissingsbevoegdheid bij de medewerkers. De belangrijke beslissingen in het bedrijf worden in teamverband genomen. Wanneer dat team vindt dat het in een bepaalde situatie een project of partner geen betrouwbare oplossing kan bieden, wordt het project niet aangenomen. Als CEO doet dat natuurlijk pijn. Maar diep van binnen weet ik dat het de enige juiste beslissing is. Als team reageer je niet uit eigenbelang op situaties, maar in het belang van het bedrijf. Dat betekent niet dat er altijd unanimiteit is in het team. Er wordt wel altijd een gezamenlijke beslissing genomen. Een team kan in onze onderneming dus op de rem gaan staan, maar ook aangeven klaar te zijn voor een nieuwe sprong. Dan ben ik gerust en weet ik dat het zal werken." De mensgerichte aanpak die Pedeo al jaren implementeert, vertaalt zich ook in een laag personeelsverloop.

Win-win situatie
"Dienstverlening is voor ons als toeleverancier ons belangrijkste product", zegt D’Haeyer. "Onze klanten – we prefereren de term ‘partner’ – vinden betrouwbare kwaliteit, leveringszekerheid en een correcte prijs prioriteiten. De digitalisatie en de investeringen in nieuwe hoogtechnologische apparatuur die we doorvoerden, zijn hierbij onmisbaar. Pedeo produceert niet alleen de onderdelen, maar werkt samen met de klant in het gehele proces op weg naar een betrouwbaar eindproduct. Het engineering team zorgt er zo voor dat complexe projecten efficiënt gerealiseerd worden. Het is voor ons als team ook telkens een uitdaging. Nieuwe projecten stimuleren ons om onze competenties verder te ontwikkelen en voort te bouwen op de kennis en ervaring die er nu zijn. Daardoor is customer intimacy een win-win situatie. Ik omschrijf het vaak als het belang van ‘potlood en papier’, wat staat voor het fysiek samenbrengen van mensen. Want het zijn mensen die creëren.", aldus Piet D’Haeyer.

Info: www.pedeo.be