Juice Technology, fabrikant van oplaadpunten en -software voor elektrische voertuigen, krijgt van het Europese Centrum voor Architectuur, Kunst, Vormgeving en Stedebouwkunde en het Chicago Athenaeum, museum voor architectuur en design, een duurzaam ontwerp-prijs voor de Juice Charger me.
Het uiterlijk van de wallbox wordt gekenmerkt door een eenvoudige, vierkante vormgeving. De behuizing combineert een hoogwaardige afwerking met een hoge mechanische sterkte en lichtbestendigheid, waardoor het apparaat geschikt is voor binnen- en buitengebruik.
De wallbox is volledig voorgeconfigureerd af fabriek en klaar voor direct gebruik (plug and play). Bij aansluiting op de laadcontactdoos herkent het oplaadpunt automatisch elke auto die reeds beschikt over de plug-and-charge-standaard volgens ISO 15118 en begint direct met opladen. Voor alle voertuigen die ISO 15118 nog niet ondersteunen, is een RFID-lezer geïntegreerd. Voor maximaal 250 oplaadpunten is een lokaal dynamisch oplaadbeheer in master-slave-modus aan boord. Voor de werking met oplaad-/ladingbeheer is een versie met MID-gecertificeerde meter beschikbaar.
Christoph Erni, CEO en oprichter van Juice Technology, benadrukt dat er bij het ontwerp van oplaadtechniek veel meer komt kijken dan alleen het uiterlijk: “Doorgaans wordt milieuvriendelijk design geassocieerd met een hulpbronnenefficiënt ontwerp en een goede recyclebaarheid van een product. Maar duurzaam ontwerp betekent ook dat het product alle functies heeft die nuttig en noodzakelijk zijn – en niet alle functies die mogelijk zijn. Een oplaadpunt moet gemakkelijk en intuïtief te bedienen zijn, zodat mensen het graag gebruiken – steeds weer opnieuw.”
Voor Juice betekent duurzaamheid echter ook de toekomstige levensvatbaarheid van de hardwarecomponenten door de mogelijkheid van voortdurende software-updates. Universele interfaces en gestandaardiseerde communicatieprotocollen voor een naadloze verbinding met de back-end, lokale energiebeheersystemen en een hoog integratievermogen in grotere netwerken zijn essentieel.
Een awardprogramma voor de milieuvriendelijke toekomst
De Green Good Design wordt dit jaar voor de 14e maal uitgereikt. Deze prijs is gebaseerd op het Good Design-programma dat in 1950 door Eero Saarinen en Charles en Ray Eames werd gelanceerd. De prijs is een erkenning voor innovatieve ontwerpen en baanbrekende prestaties die energiebesparing, recycling en meer duurzaamheid in alle sectoren van de industrie bevorderen en beoogt de consumptiegewoonten te beïnvloeden en een nieuw ontwerpdenken tot stand te brengen, dat soms gebaseerd is op de idealen van een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.