Video-pil detecteert kanker

Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow hebben een manier gevonden om inslikbare camera’s effectiever te maken voor het detecteren van kanker in de keel en de slokdarm.

In de afgelopen jaren bewezen minuscule sensorsystemen die door patiënten konden worden ingeslikt zich als een waardevol alternatief voor meer belastende imaging-methoden als endoscopen. Tot nu toe belichtten deze zogenoemde videopillen het inwendige van de patiënt met een kleine lichtbron. De arts kan daarmee uitsluitend conclusies trekken uit wat hij ziet binnen het spectrum van zichtbaar licht.
In een artikel in het tijdschrift Scientific Reports beschrijven onderzoekers van de School of Engineering van de Schotse universiteit hoe zij voor het eerst fluorescent licht hebben gebruikt om de diagnostische mogelijkheden van de videopil uit te breiden.

Fluorescentie-beeldvorming is al een krachtig diagnosemiddel in de geneeskunde. Daarmee kan de overvloedige bloedtoevoer in patiënten duidelijk worden gedetecteerd. Deze bloedtoevoer, die bij onderzoek met zichtbaar licht niet zo makkelijk is waar te nemen,  ondersteunt de kankercellen en helpt bij de groei ervan, Maar tot nu toe zijn de fluorescentietoestellen kostbaar en omvangrijk; bovendien verbruiken ze veel vermogen. Daardoor bleef de techniek beperkt tot laboratoria en onderzoeksruimten in ziekenhuizen.

Met behulp van een geavanceerde 1-pixel halfgeleider-beeldvormingstechniek zijn de onderzoekers er nu in geslaagd om de fluorescentietechniek in een kleine pil onder te brengen.

Het project werd geleid door professor David Cumming van de afdeling Electronic and Nanoscale Engineering van de universiteit van Glasgow. Onderzoeker dr. Mohammed Al-Rawhani zegt: "Het systeem dat we hebben ontwikkeld is zo klein en verbruikt zo weinig vermogen dat een beeld kan worden gemaakt van het gehele gastro-intestinale traject, gedurende maximaal 14 uur. Het is een waardevolle nieuwe techniek die helpt bij het voorkomen van foute positieve of negatieve diagnoses, zodat een effectiever behandeling mogelijk wordt."

Professor David Cumming: "De videopil is nog niet helemaal klaar voor commerciële productie en klinisch gebruik, maar we zijn al in gesprek met de industrie, om het product op de markt te brengen. We willen de beeldvormende eigenschappen van videopillen in de nabije toekomst  ook verder uitbreiden, bijvoorbeeld met ultrageluid."

Het artikel ‘Wireless fluorescence capsule for endoscopy using single photon-based detection’ is verschenen in Scientific Reports en is te vinden op  www.nature.com/articles/srep18591