Universiteit Twente en Saxion slaan handen ineen voor micro- en nanotechnologie

De Universiteit Twente en Saxion gaan nauwer samenwerken op het gebied van micro- en nanotechnologie. Door de krachten te bundelen willen de twee kennisinstellingen onder meer innovatie versnellen, doorstroommogelijkheden voor studenten vergroten, faciliteiten efficiënter inzetten en ondernemerschap beter stimuleren. Dit alles moet leiden tot een groeiende industrie van op micro- en nanotechnologie gebaseerde producten en diensten afkomstig uit Twente.

Begin november tekenden de bestuurders van beide kennisinstellingen een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van onderwijs, onderzoek, infrastructuur en valorisatieactiviteiten.

Twente loopt binnen Nederland voorop op het gebied van micro- en nanotechnologie. Universiteit Twente en Saxion zijn hierachter de drijvende kracht. Met de samenwerkingsovereenkomst verstevigen de twee kennisinstellingen hun banden en breiden ze de samenwerking verder uit.

Onderwijs en onderzoek

Op het gebied van onderwijs gaan de twee partijen onder meer het opleidings- en cursusaanbod goed op elkaar afstemmen. Daar waar de UT de academische programma’s biedt, verbonden aan het wetenschappelijk onderzoek van het Mesa+ instituut voor Nanotechnologie, biedt Saxion Hogeschool de meer toegepaste, ontwerpgerichte opleidingen, waar onder andere ook fabricagetechnieken deel van uitmaken. Het nieuwe programma Applied Nanotechnology van Saxion is hiervan een voorbeeld. Zowel alumni van de UT als van Saxion stromen veelal door naar banen in de high-tech industrie.  Zij voorzien de maatschappij van goed technisch geschoold personeel: UT alumni met hun wetenschappelijke vaardigheden op het gebied van onderzoeken, ontwerpen en ondernemen, gecombineerd met de ontwerpgerichte HBO-afgestudeerden.

Door meer onderlinge afstemming ontstaat er synergie in de doorstroommogelijkheden van studenten en kan er meer uitwisseling plaatsvinden tussen docenten en medewerkers. Zo zijn er momenteel al enkele wetenschappers van de UT die een functie als lector en onderzoeker bij Saxion hebben geaccepteerd in combinatie met hun aanstelling aan de UT.

De samenwerkingsovereenkomst moet verder leiden tot gemeenschappelijke (onderwijs)projecten. Op deze manier zorgen Saxion en de Universiteit Twente voor een complementair onderwijsaanbod. Hierdoor kunnen studenten alles uit hun opleidingstijd halen en wordt de maatschappij optimaal voorzien van goed technisch geschoold personeel. Ook onderzoeken de kennisinstellingen de mogelijkheden om gezamenlijk de bachelor- en masteropleidingen nationaal en internationaal in de markt te zetten.

Infrastructuur en valorisatie

Twente beschikt over geavanceerde en specialistische onderzoekfaciliteiten. Universiteit Twente en Saxion zijn van plan om deze faciliteiten, zoals de cleanroom van het Mesa+ NanoLab en de High Tech Factory, intensiever met elkaar te delen. Als onderzoekers van de twee instellingen gebruik maken van elkaars faciliteiten geeft dit een impuls aan de onderzoeksambities. Saxion en de Universiteit Twente zijn daarnaast van plan om nieuwe investeringen in grootschalige infrastructuur nauw met elkaar af te stemmen. Op termijn kan dit leiden tot gezamenlijke investeringen.

Door kennis en faciliteiten op het gebied van valorisatie te gaan delen, willen de beide kennisinstellingen zorgen dat opgedane wetenschappelijke kennis op een efficiënte manier voor de maatschappij beschikbaar komt. Bijvoorbeeld door startende ondernemingen te ondersteunen of kennis over te dragen aan bestaande bedrijven. Op het gebied van valorisatie speelt Kennispark Twente voor beide instellingen een belangrijke rol.

Universiteit Twente

Bij de Universiteit Twente gaan onderzoek, onderwijs en infrastructuur op het gebied van micro- en nanotechnologie hand in hand. Het Mesa+ instituut voor Nanotechnologie van de UT heeft een uitstekende internationale onderzoeksreputatie. Ruim 500 onderzoekers werken er op het gebied van ‘enabling technologies’ als nanotechnologie, nieuwe materialen, fotonica, microfluïdica, micro- en nano-elektronica en toepassingen voor de gezondheidszorg. Uit het onderzoek van Mesa+ zijn meer dan 50 spin-off bedrijven voortgekomen. Er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven.

Verschillende technische bachelor- en masteropleidingen van de UT dragen bij aan het opleiden van talent en het ontwikkelen van vaardigheden in de micro- en nanotechnologie. De UT verzorgt daarnaast een masteropleiding nanotechnologie. Voor promovendi op dit gebied is er de Mesa+ School for Nanotechnology.

Het NanoLab – de grootste onderzoeksfaciliteit op het gebied van nanotechnologie in Nederland – is een open access faciliteit en biedt state-of-the-art apparatuur tegen een gunstig tarief voor onderzoekers en bedrijven. De High Tech Factory biedt productieruimte voor jonge bedrijven in de micro- en nanotechnologie.

Saxion

Saxion University of Applied Sciences profileert zich nadrukkelijk in de techniek onder de noemer ‘Living Technology’. De hogeschool focust daarbij op High Tech Systems and Materials, waaronder nanotechnology-physics, nanotechnology-bio, mechatronica, lichtgewicht construeren, smart materials, industrial design en ambient intelligence. Saxion werkt hierbij nauw samen met bedrijven in de regio en met het expertisecentrum TechForFuture, een initiatief van Saxion, Windesheim en de provincie Overijssel.

De betrokken a-bacheloropleidingen, met een beroepsgericht karakter, zijn werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische natuurkunde, industrieel ontwerpen, mechatronica, chemie, chemische technologie, biologie en medisch laboratoriumonderzoek en forensisch onderzoek. Verder start Saxion september 2016 (onder voorbehoud van goedkeuring van NVAO) een nieuwe Engineering Master: Applied Nanotechnology met een vooral toegepast karakter. Hiermee ontwikkelt de hogeschool een complementair pakket ten opzichte van de wetenschappelijke masteropleidingen (MSc) van de UT.