Tweede editie High Tech Ontdekkingsroute trekt ruim 8500 bezoekers

De High Tech Ontdekkingsroute (HTOR) op zaterdag 1 juni is goed bezocht. Naar schatting zijn er in totaal ruim 8500 bezoekers geweest op de 14 hotspots in de regio’s Delft, Twente en Eindhoven. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming gaf ‘s ochtends de aftrap bij het Van LeeuwenhoekLab van TNO in Delft: “Door de deuren te openen kon iedereen zaterdag zelf ervaren welke prachtige, innovatieve producten we in Nederland maken. Technische uitvindingen die hier gedaan worden gaan de hele wereld over. Dat is bij veel mensen niet bekend. En dat terwijl wij alle reden hebben om hier trots op te zijn”.

Vorig jaar vond de High Tech Ontdekkingsroute voor het eerst plaats in Brainport Regio Eindhoven, als onderdeel van de Dutch Technology Week. FME zorgde dit jaar voor uitbreiding van de High Tech Ontdekkingsroute naar de regio’s Twente en Delft, in samenwerking met Brainport Development en de ING. Toptechnologiebedrijven en kennisinstellingen gaven tijdens de High Tech Ontdekkingsroute tussen 11.00 en 17.00 uur een kijkje ‘in de keuken’ van hun organisatie aan jong en oud, professionals en liefhebbers. 

Hotspot Delft

Bij het Van LeeuwenhoekLab (NanoLab) van TNO in Delft konden bezoekers met eigen ogen zien hoe goed Nederland is als het gaat om hightech producten.

Bij TNO moesten de handen ook uit de mouwen gestoken worden. Met een zelfgemaakt magisch kanon konden bezoekers leren om de monstermoleculen te verslaan. Deze proef illustreerde een door TNO ontwikkelde technologie die door high tech bedrijven wordt toegepast om clean rooms schoon te houden.

Hittech demonstreerde onder andere de Easyscan. Met dit hightech scanapparaat kunnen gedetailleerde foto’s van het oog worden gemaakt. Een technologie die wordt gebruikt bij ingewikkelde oogoperaties. Honeywell Enraf lichtte radarmeting toe en liet zien hoe je exact kunt meten hoeveel vloeistof er in een opslagtank zit.  

Hotspot Ypenburg

Bij Promolding werden de bezoekers rondgeleid in de wondere wereld van techniek. Met 6-assige robots, 3D-printers, hoge-toeren freesmachines, spuitgietmachines en volautomatische productielijnen kregen bezoekers inzicht in hoe kunststofproducten zoals windmolens, couveuses en vliegtuigtrolleys worden gemaakt. Bezoekers konden ook de tramp-it schoen uitproberen. Ook bij Airborne kregen de bezoekers een rondleiding, van mal via de cleanroom naar het universum. Bijzonder hierbij was de Alma-antenne waarmee op de hoogvlaktes van Chili zeer nauwkeurig het universum bestudeerd kan worden.

  

Hotspot Maassluis

Bij Vecom konden bezoekers zien wat er komt kijken bij metaaloppervlaktebehandeling. Voor het reinigen van metaal zijn specifieke behandelingen nodig die bijvoorbeeld worden toegepast bij het reinigen van een schip of raffinaderijen.

Hotspot Almelo

Bij Sensata werd niet alleen alles verteld over hoe sensoren en elektrische beveiligingen precies werken, maar konden de bezoekers dit ook zelf testen..Bij VDL-ETG konden bezoekers onder meer zelf ervaren hoe het aanvoelt om in cleanroomkleding iets te monteren. Door middel van een rondleiding werd duidelijk hoe een chip voor de iPhone gemaakt wordt. De basisschool die de Lego League Benelux finale heeft gewonnen, gaf een demonstratie. Je kon een helikopter besturen, waarvan studenten de besturing hadden gemaakt en je kon toeren op het Segway-circuit. Door het juist beantwoorden van de vragen kon een iPad gewonnen worden.

Hotspot Enschede

In het Nanolab van de Universiteit Twente maakten bezoekers kennis met de wereld van nanotechnologie. Door middel van proefjes, experimenten en interactieve demonstraties werden verschillende aspecten van techniek en nanotechnologie uitgelegd. Op deze dag demonstreerde Panalytical diverse opstellingen die, door middel van röntgen, zeer precies de producten kunnen meten.

Hotspot Nijverdal

Bij het nieuwe Open Innovation Center Advanced Materials werd door middel van demonstraties getoond hoe hightech innovaties en textiel gecombineerd konden worden.

Hotspots Eindhoven

Bij Huijbregts Groep in Helmond konden bezoekers aan de slag met verschillende proefjes. Huijbregts verwerkt 1500 ton poedertjes per week voor de voedingsmiddelenindustrie. Bij Philips Healthcare in Best konden bezoekers onder andere iets zien van ‘ambient experience’. Dat is een grote MR scanner waarin je beelden ziet om mensen gerust te stellen vlak voordat zij een operatie moeten ondergaan. In Eindhoven Noord konden bezoekers bij Panalytical zien hoe röntgenbuizen ontwikkeld en gefabriceerd worden.