TU/e en Chinese universiteit starten in China R&D-center voor ‘responsive materials’

Zelfreinigende zonnepanelen, ramen als airconditioning en een tabletscherm dat je kunt voelen. Deze toepassingen kun je verwachten uit de samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de South China Normal University (SCNU). Onderzoeksgroepen van deze universiteiten slaan de handen ineen voor het nieuwe Laboratory for Device Integrated Responsive Materials (DIRM) dat op officieel is geopend in Guanghzou, China. Er komen zo’n vijfendertig onderzoekers te werken.

Het DIRM-lab heeft als doel om Eindhovens wetenschappelijk onderzoek op het gebied van functionele polymere materialen, zogeheten ‘responsive materials’, een stap verder te brengen dan alleen een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift of een patent. Het gaat om materialen die van functie veranderen onder invloed van bijvoorbeeld licht of temperatuur. Het DIRM-lab gaat met deze materialen toepassingen ontwikkelen.

Dick Broer, hoogleraar aan de TU/e en wetenschappelijk directeur van het nieuwe instituut: "Het is makkelijker om investeerders en bedrijven te overtuigen met een werkend prototype dan alleen een idee dat op papier lijkt te werken. We werken toe naar een product dat in de winkels ligt."

Opening

Op 12 maart openden Hong Zhu, rector van SCNU, en Jaap Schouten, decaan van de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie het DIRM-lab. Naast de betrokkenen vanuit de onderzoeksgroepen van TU/e (prof. Albert Schenning) en SCNU (prof. Guofo Zhou), waren daar ook afgevaardigden van NWO en bedrijven als Sabic en DSM aanwezig. Zij konden de splinternieuwe faciliteiten van het instituut bekijken, waaronder ruim 300 m2 lab voor het vergroten van labschaal demo’s en het maken van prototypes, en meer dan 500 mcleanrooms. 

Enkele onderzoeksprojecten die binnen DIRM verder ontwikkeld worden tot een werkend prototype:

  • Zelfreinigende zonnepanelen

Het probleem van zonnepanelen in droge, woenstijnachtige omgevingen is vaak dat de panelen snel vervuild raken na zandstormen, waardoor de energieopbrengst snel terugloopt. De traditionele zonnepanelen moeten daarom in deze omgeving telkens met de hand schoongemaakt worden. Een oplossing voor deze enorm arbeidsintensieve klus, is een zonnepaneel met een bewegend, dynamisch oppervlak. Wanneer telkens op verschillende plekken op het oppervlak minuscule bergjes ontstaan, zullen de zandkorrels vanzelf over het oppervlak verplaatst worden en zodoende van het paneel afrollen. Het schoonmaken van zonnepanelen na een zandstorm is vervolgens overbodig.

  • Ramen als airconditioning

Deze toepassing zal ervoor zorgen dat het infrarode licht uit zonlicht wordt weerkaatst door ramen, terwijl het overige licht wordt doorgelaten. Dit zorgt ervoor dat je bij mooi weer niet met kunstlicht achter de zonwering zit, maar dat je gewoon daglicht binnenlaat, zonder dat de ruimte direct opwarmt. Als het daarentegen koud is, schakelen de ramen automatisch naar een toestand die de warmtestralen wel doorlaat.

  • Een voelbaar toetsenbord op touchscreens

De touchscreens van tablets zijn tegenwoordig heel goed in staat om op aanraking te reageren. Maar wat nu als het scherm ook een reactie teruggeeft? Dan zou je bijvoorbeeld een toetsenbord op je tablet kunnen voelen, waardoor het mogelijk is blind met tien vingers te typen. Ook voor blinden en slechtzienden kan deze technologie een uitkomst bieden.