Op 21 november om 08.10 uur, is Delfi-n3Xt gelanceerd vanuit Yasny in Rusland. Om 09.47 uur wist ‘Mission Control’ in Delft voor het eerst succesvol contact te maken met de satelliet. Bijna vijf jaar hebben studenten en medewerkers van de TU Delft gebouwd aan Delfi-n3Xt, de tweede Nederlandse universitaire satelliet. Een Russische Dnepr-raket bracht Delfi-n3Xt samen met tientallen andere satellieten, naar de ruimte .
De satelliet is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Het ruimtevaartbedrijf Isis, een succesvolle Delftse spin-off, verzorgde de lancering vanuit Rusland.
Opvolger
Delfi-n3Xt is de opvolger van de Delfi-C3, die in april 2008 werd gelanceerd. Hoewel ontworpen voor een jaar, functioneert de satelliet nog steeds. De Delfi-satellieten zijn slechts 34 cm hoog en 10 cm breed, niet veel groter dan een melkpak. Ondanks de kleine afmetingen zijn de functionaliteiten van de satellieten vergelijkbaar met die van hun grote broers.
Stand
Het Delfi-programma is een unieke ervaring voor TU Delft-studenten en daarnaast bedoeld om nieuwe ruimtevaarttechnologie en innovatieve toepassingen uit te testen in de ruimte. Het belangrijkste verschil van Delft-n3Xt met voorganger Delfi-C3, is de actieve stand-regeling. Waar Delfi-C3 nog vrij ‘buitelt’, kan Delfi-n3Xt met een systeem van sensoren en actuatoren zijn oriëntatie regelen. Daarmee kan de satelliet bijvoorbeeld zonnepanelen richting de zon draaien voor optimale energieopwekking en een antenne naar het grondstation richten voor snelle datacommunicatie.
Pufjes
Delfi-n3Xt beschikt over een micro-voortstuwingssysteem. Dit laat kleine pufjes stikstof ontsnappen zodat de satelliet subtiele bewegingen ondergaat, vergelijkbaar met een leeglopende ballon die zichzelf voortstuwt, maar dan uiteraard gecontroleerd. Deze technologie kan in de toekomst gebruikt worden om kleine satellieten in formatie te laten vliegen.
Lancering
Na de lancering vanuit Rusland om 08.10 uur, was het wachten op de eerste keer dat Delfi-n3Xt binnen bereik van het Delftse grondstation kwam om 09.47 uur. Hoewel het niet echt werd verwacht omdat de satelliet laag boven de horizon bleef, wisten de bouwers al bij de eerste kans het signaal te detecteren.
Spin-off Isis
Isis, een bedrijf van alumni van de TU Delft, verzorgde voor Delfi-n3Xt de lancering in Rusland. Deze spin-off is voortgekomen uit het Delfi-C3-project, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een succesvol bedrijf in de ruimtevaart en heeft nu meer dan veertig werknemers in dienst. Iisis (Innovative Solutions In Space) levert ruimtevaartdiensten en bouwt ruimtevaartapparatuur, waaronder kleine satellieten, ook wel nanosatellieten genoemd. Delfi-n3Xt is slechts één van de maar liefst veertien satellieten waarvoor Isis op 21 november de lancering aan boord van de Dnepr-raket verzorgde.
Samenwerken
Delfi-n3Xt is het resultaat van intensieve samenwerking. Het micro-voortstuwingsysteem is ontwikkeld door TNO en
Pufjes
Delfi-n3Xt beschikt daarvoor een micro-voortstuwingssysteem. Dit systeem laat kleine pufjes stikstof ontsnappen zodat de satelliet subtiele bewegingen ondergaat, vergelijkbaar met een leeglopende ballon die zichzelf voortstuwt, maar dan uiteraard gecontroleerd. Deze technologie kan in de toekomst gebruikt worden om kleine satellieten in formatie te laten vliegen.
Lancering
Na de lancering vanuit Rusland vond plaats om 08.10 uur, waarna het wachten was op de eerste keer dat Delfi-n3Xt binnen bereik van het Delftse grondstation kwam om 09.47 uur. Hoewel het niet echt werd verwacht omdat de satelliet laag boven de horizon bleef, wisten de bouwers al bij de eerste kans het signaal te detecteren. Later vandaag zijn er nog drie momenten met contact.
Succesvolle spin-off ISIS
ISIS, een bedrijf van alumni van de TU Delft, verzorgde voor Delfi-n3Xt de lancering in Rusland. Deze spin-off is voortgekomen uit het Delfi-C3-project, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een succesvol bedrijf in de ruimtevaart en heeft nu meer dan veertig werknemers in dienst. ISIS (Innovative Solutions In Space) levert ruimtevaartdiensten en bouwt ruimtevaartapparatuur, waaronder kleine satellieten, ook wel nanosatellieten genoemd. Delfi-n3Xt is slechts één van de maar liefst veertien satellieten waarvoor ISIS op 21 november de lancering aan boord van de Dnepr-raket verzorgde.
Samenwerken
Delfi-n3Xt is het resultaat van intensieve samenwerking. Het micro-voortstuwingsysteem is ontwikkeld door TNO en SystematIC, in samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Twente. Met SystematIC en Dutch Space is gewerkt aan een verbeterde energievoorziening. De twee zenders aan boord van Delfi-n3Xt zijn door ISIS geleverd. Verder kan de satelliet ook als communicatieplatform door radio-amateurs gebruikt worden.
Meer Nederlandse satellieten
Naast Delfi-n3Xt gingen er nog twee Nederlandse nanosatellieten op dezelfde raket mee omhoog :Triton-1 van Isis en Funcube-1 van Amsat-NL. Triton-1 is een satelliet die door Isis zal worden gebruikt om scheepsbewegingen op open zee in kaart te brengen. Funcube-1 is een satelliet met een educatief karakter en richt zich op het stimuleren van techniek en wetenschap bij middelbare scholieren, in samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Twente. Met SystematIC en Dutch Space is gewerkt aan een verbeterde energievoorziening. De twee zenders aan boord van Delfi-n3Xt zijn door ISIS geleverd. Verder kan de satelliet ook als communicatieplatform door radio-amateurs gebruikt worden.
Zie ook:
- http://www.delfispace.nl/
- http://blog.isilaunch.com/
- http://www.isispace.nl/
- http://www.facebook.com/AmsatNL