Steen-papier-schaar robot speelt vals (video)

Onderzoekers van het Ishikawa Oku Laboratory aan de University of Tokyo hebben een robot ontwikkeld die het bekende steen-papier-schaar (rock-paper-scissors) spel kan spelen. De robot is zo gebouwd dat het een kans van 100% heeft om het spel te winnen. De machine doet dit wel door vals te spelen.

In Japan wordt het ‘Janken’ genoemd (spreek uit: jan-kèn), het welbekende lootspel waarbij twee mensen aftellen en dan tegelijkertijd een vuist (steen), vlakke hand (papier), of twee vingers (schaar) laten zien. Papier wint het van steen, steen verplettert de schaar, schaar knipt papier en papier enz.. Dit is wat in de wiskunde ook wel een cyclische orde wordt genoemd.

Valsspelende robot

De Janken-robot van Ishikawa Oku wint dit lootspel niet door enige vorm van voorspellende gaven. Nee, de machine weet binnen een milliseconde de handvorm van de menselijke tegenstander te analyseren en maakt vervolgens de winnende handvorm. In het filmpje hieronder is een slow-motion shot te zien, waarin de robot duidelijk later reageert dan de menselijke tegenstander. Dit gaat echter in realiteit zo snel, dat een gewoon mens er geen erg in heeft. Een high-tech vorm van valsspelen dus.

Toepassingen

Het onderzoek uit Tokio zal worden gebruikt voor toepassingen waarbij robots mensen kunnen ondersteunen, of voor praktijksituaties waarin het noodzakelijk is voor mensen en robots om samen te werken zonder merkbare vertragingen in tijd.

bron: Slashdot (en het Ishikawa Oku Laboratory)