Tomaten oogsten met autotechnologie

Robots die je eerder zou verwachten in een productielijn voor voertuigen, zouden wel eens een vertrouwd gezicht kunnen worden in de Europese voedingsindustrie. Met name voor de groei en pluk van tomaten kunnen ze mooie diensten bewijzen.

Tomaten oogsten met autotechnologie
Foto: Denso

De Certhon Harvest Robot kan fruit- en groentesoorten als tomaten telen en plukken zonder enige menselijke tussenkomst. De robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten. Dankzij deep learning wordt het toestel bovendien alsmaar slimmer. Zo kan hij de opbrengsten in kaart brengen, het klimaat in de gaten houden en de gezondheid van gewassen meten. Deze informatie kan verwerkt worden om mogelijke virusinfecties te voorkomen en te zorgen voor hogere opbrengsten.

De robot is het resultaat van een samenwerking tussen roboticafabrikant Denso en Certhon, specialist in serre- en kasoplossingen. De robot, die in Azië al in de testfase zit, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem dat zorgt voor een optimale temperatuur en geschikte klimatologische omstandigheden. De robots controleren, plukken en verpakken het fruit.

De oogstrobot is gebaseerd op het gamma robotica- en automatiseringsoplossingen van Denso dat robots maakt voor industriële toepassingen, en thermische systemen die vooral gebruikt worden in airconditionings- en radiatorsystemen voor auto’s. Zij worden nu ingezet om de temperatuur in de serres te regelen.

Het partnerschap met Certhon stelt Denso in staat zijn technologie te combineren met de tuinbouwtechnieken en teeltkennis van Certhon. Deze samenwerking brengt expertise op het gebied van robotica, big data en procesbeheer samen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Technisch heel mooi. Maar menselijk gesproken de zoveelste opmaat naar een ramp. Mensen worden zo steeds meer geweerd uit bezigheden die heel natuurlijk zijn, wat overblijft is robotonderhoud, programmeerwerk en ander schermwerk. Ik ben blij met mijn biologische moestuin en merk goed wat een verademing het is om zinvol lichamelijk inspannend werk te doen met planten.

    Ik begrijp de uitdaging en de liefde voor de techniek heel goed, maar het is van belang grotere verbanden door te denken. De maatschappelijke consequenties van bijvoorbeeld verticale land- en tuinbouw met LED-licht en robots zal zeker leiden tot een vervreemdende industrialisering in deze sectoren. Dit past heel goed in de verstedelijkingsplannen voor Nederland en omgeving`Tri-state-city’, waar ons land onderdeel moet worden van een gigantisch stedelijk gebied waar de bevolking wordt opgehokt in megasteden in kleine behuizingen met alle noodzakelijke functionaliteiten (winkel, diverse diensten) op loopafstand en veel toezicht op afwijkend gedrag (de surveillancestaat).

    Juist als technicus heb je een verantwoordelijkheid hierover te denken, te praten en die context steeds mee te nemen in alle processen. Je bent niet een los radertje dat geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor het grote geheel, iedereen heeft een plicht gewetensvol te zijn in brede zin.