Starterkit voor Internet of Things

IBM en ARM presenteren een gezamenlijk project om embdded producten te ontwikkelen en te integreren in het Internet of Things. Het is niet de eerste keer dat de twee samenwerken; vorig jaar gbeurde dat al met het mbed-platform van ARM, maar het nieuwe systeem is krachtiger en flexibeler en kan worden geïntegreerd met IBM’s BlueMix cloud platform

De officiële naam van de nieuwe starterkit is IoT Starter Kit – Ethernet Edition. Hij is gebaseerd op het Freescale K64F platform, waarin een Cortex-M4 processor wordt gebruikt met een geïntegreerde floating point unit en DSP. De klokfrequentie is 120 MHz en hij heeft 256 KB RAM en 1 MB flashgeheugen. Dat is een substantiële vrbetering ten opzichte van de vorige editie – die had een Cortex-M3 processor op 96 MHz en slechts 32 KB RAM en 512 KB flashgeheugen. Ook het aantal SPI- en L2C-bussen is verhoogd. De aanduiding ‘Ethernet Edition’ geeft aan dat ethernet wordt ondersteund.  

Het doel va het platform is om het voor kleine bedrijven mogelijk te maken om zich bezig te houden rapid prototyping en het testen van producten voor het IoT. De Cortex-M4 is momenteel de snelste embedded procssor van ARM (de snellere Cortex-M7 werd vorig jaar september aangekondigd, maar is nog niet verkrijgnaar). De DSP- en FPU-ondersteuning voegen extra flexibiliteit toe aan de core.

Het voordeel van de deelname van IBM is het Big Data back-end – je verzamelt informatie met de dedicated ARM processor en gebruikt dan de management- en cloud-platform tools van IBM om die data in real time te analyseren en benutten

.

Een belangrijk doel van het  ARM mbed project is dat men prototyping en de ontwikkeling van functionaliteit zo eenvoudig mogelijk wil maken. De kits zullen worden geleverd met het mbed OS van ARM en ze leiden de gebruiker door het hele ontwikkelproces. Ter ondersteuning heeft IBM bovendien een  Starter Kit website ingericht.

Tot nu toe heeft het Internet of Things voor velen nog iets weg van een oplossing op zoek naar een probleem, maar toch zie je het aantal ‘smart’-producten snel toenemen. En de marktverwachtingen met betrekking tot het aantal ‘connected’ dingen liegen er niet om. Met een overal optimale verbinding met het internet en een flinke dosis creatieve fantasie is ook hier weer de spreekwoordlijk sky de limit.

kijk hier voor nog diverse andere embedded boards: http://linuxgizmos.com/category/boards/