Solliance, een consortium waarin TNO een van de partners is, vierde op de High Tech Campus in Eindhoven zijn vijfde verjaardag samen met de afname en ingebruikname van de roll-to-roll pilot productiemachine voor flexibele zonnecellen.
"We zijn erg blij met deze mijlpaal", zegt Huib van den Heuvel, directeur van Solliance. "De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren."
Aanzienlijke investering
Simon Bambach, CEO van VDL ETG, is tevreden met dit resultaat: "We hebben een heleboel ervaring met nauwkeurige positionering van delicate substraten, zoals silicium wafers in de halfgeleiderindustrie en glazen panelen in de display-industrie; met deze nieuwe machine tonen we aan dat we onszelf tot de beste kunnen rekenen als het gaat om het omgaan met folies van plastic en metaal ten behoeve van flexibele-elektronicatoepassingen zoals zonnecellen. Dit ontwerp is uniek omdat het ervoor zorgt dat de folie nergens in de machine aan de actieve zijde van het substraat aangeraakt wordt; het is het resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers uit verschillende disciplines en sectoren en de onderzoekers van Solliance/Holst Centre. We hebben drie jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van deze machine, een aanzienlijke investering, en nu kijken we ernaar uit om bij Solliance de kracht ervan te demonstreren aan partijen van over de hele wereld."
Perovskiet
Een van de industriële partijen is Dyesol, een Australisch bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van perovskiet zonne-technologie. Perovskiet is een veelbelovend relatief nieuw materiaal voor dunnefilm zonnecellen. Chris Moore, technology manager van Dyesol’s onderzoeksteam in Manchester: "Wij weten wat er in de wereld beschikbaar is in termen van onderzoeksfaciliteiten, expertise en pilot productie-apparaten. We hebben er bewust voor gekozen om te werken met Solliance in de overtuiging dat de combinatie van de daar aanwezige kennis en infrastructuur ons de kortste weg naar de markt biedt."
Verschillende toepassingen
Ton van Mol, directeur van Holst Centre, ziet diverse toepassingen voor het nieuwe productiesysteem: "We beginnen een groot Europees project voor de ontwikkeling van flexibele oled lichtpanelen. We delen de teams en apparatuur samen met Solliance voor meerdere toepassingen. Wij beschouwen het ‘roll-to-roll’ productieproces als de ideale strategie om te komen tot efficiënte grootschalige productie van flexibele elektronica. Delen van de investeringen tussen partijen is nodig om voorop te kunnen lopen."
Merei Wagenaar van het Nederlandse ministerie van economische zaken: "Deze prestatie toont de kracht van de nauwe samenwerking van industrie, kennisinstellingen en de overheid. Ook met het oog op de recente ontwikkeling op de COP21 conferentie in Parijs zien we een groeiend gevoel van urgentie in de transitie naar een duurzaam energiesysteem; deze transitie begint met het tot je beschikking hebben van de juiste technologie."
Gegroeid
In dit geval had de provincie Brabant een speciale rol door op 10 december 2011 te besluiten om 28 miljoen euro te investeren in Solliance. In de afgelopen vijf jaar is Solliance uitgegroeid van een idee tot een grote organisatie die 250 onderzoekers uit acht verschillende onderzoeksinstellingen en een groeiend aantal industriële partners een gezamenlijk structuur biedt, gericht op de verdere ontwikkeling van dunnefilm fotovoltaïsche zonne-energie systemen. In juni vorig jaar vierde Solliance de opening van een gloednieuwe faciliteit op de High Tech Campus in Eindhoven.
"Deze vijfde verjaardag markeert de voltooiing van onze opbouwfase’, merkt van den Heuvel op. "Naast de integratie van de onderzoeksteams uit Nederland, België en Duitsland hebben we geïnvesteerd in een onderzoeks- en proefproductie-infrastructuur van wereldklasse. We werken aan een aantal nieuwe processen die een grote invloed in de industrie kunnen gaan leveren. Wij nodigen alle geïnteresseerde bedrijven in onze regio en daarbuiten uit om naar Solliance te komen en hier hun voordeel mee te doen. In de komende jaren zullen we onze aandacht ook richten op de integratie van zonnecellen in diverse mobiele en immobiele toepassingen. We zien goede mogelijkheden voor economische groei in de waardeketen die leidt tot de productie van zonnecellen en van ‘actieve producten’."