Roddelen met draadloze ad hoc netwerken

DevLab ontwikkelt een groot functioneel netwerk van 10 000 draadloos communicerende nodes voor onderzoek aan protocollen,

Speerpunten van DevLab zijn de projecten Atalanta en Dutch Clay. Ter ondersteuning van beide wordt een groot functioneel netwerk van 10 000 draadloos communicerende nodes ontwikkeld voor onderzoek aan protocollen, power management, programmeermodellen en security. De ontwikkeling, die de geschiedenis ingaat als het project MyriaNed, brengt een groep ondernemingen bij elkaar die samen een standaard ontwikkelen. 

Foto: Eerste prototype van een sensornode, inclusief antenne.

“We zijn nu twee jaar bezig”, vertelt Herman Tuininga van Salland Electronics, voorman van DevClub en op 24 mei dagvoorzitter bij het seminar over draadloze ad hoc netwerken. “Nu, in het derde jaar, komen de resultaten beschikbaar voor de DevLab-leden en kunnen we ook echt dingen gaan bouwen. We hebben al een pilotproject gedaan.”

“Met het onderzoek van DevLab hopen we een extra slag te kunnen maken”, licht Tuininga toe. “Er zijn natuurlijk al allerlei draadloze voorzieningen zoals WiFi en ZigBee. Maar dat zijn vrij zware netwerken met beperkte schaalbaarheid en een relatief hoge prijs per draadloze node. In een trechter van kostprijsreductie en schaalvergroting willen we om te beginnen uitkomen op tien euro per node en uiteindelijk bij een euro per node. En daarmee kunnen we dan een netwerk bouwen waarmee allerlei applicaties zijn te realiseren. En wij zien kansen bij klanten van ons. Ik heb bijvoorbeeld een agrarische klant waar je die technieken kunt toepassen. Of in milieu, in de havens… mogelijkheden te over.”

“Met de bestaande technologie kun je weliswaar een dergelijk netwerk opzetten, maar dan ben je 150 euro per node kwijt en is de schaalbaarheid beperkt. Wij willen naar 10 000 nodes. Alle onderzoeken in de wereld zijn gestopt bij 1000. Schaalbaarheid is een bottleneck van dit soort applicaties, in combinatie met de kostprijs.”

Donderdag 24 mei, 08.30 – 13.00 uur
Draadloze ad hoc netwerken voor research, telecom en industrie 

Gossip protocol
Onderzoek wordt gedaan naar meer geoptimaliseerde RF-communicatiehardware. De gebruikte protocollen zijn gebaseerd op ‘roddelende’ nodes. Hiernaar wordt al geruime tijd onderzoek gedaan in de groep van prof. Maarten van Steen aan de VU te Amsterdam. Het gossip-concept heeft de juiste elegantie en eenvoud om op kleine embedded nodes te worden toegepast.