Robot kan traplopen (video)

Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van defensie, Darpa, heeft een filmpje gepubliceerd waarop een traplopende robot is te zien is. Darpa ontwikkelde een hindernisparcours voor hun Robotics Challenge, waar de trap nu een vast onderdeel van wordt.

De Robotics Challenge is een wedstrijd waarbij robots een serie taken moeten uitvoeren op een hindernisparcours. Zo moeten ze een laddder beklimmen, een lek in een pijp opzoeken en repareren en een voertuig besturen. Het winnende team krijgt 2 miljoen dollar.

De wedstrijd is onderverdeeld in vier verschillende tracks. Deelnemers op track A en D bouwen zelf een robot en ontwikkelen eigen software, waarbij track D zelf voor financiering moet zorgen. Tracks B en C doen dit ook en ontwikkelen zelf software, maar gebruiken hierbij deze bestaande robot van Darpa.

Trappenloper

Deze traplopende robot is ontwikkeld in samenwerking met Boston Dynamics, dat al vele andere robotprojecten met Darpa heeft gedaan.

Het zal erg interessant worden om te zien met welke oplossingen robotbouwers komen voor het obstakelparcours van Darpa. Aan deze traploper worden nog een romp, armen en een hoofd toegevoegd, zodat de robot ook voor de andere taken van de Robotics Challenge gebruikt kan worden.

Het kan nog enkele jaren duren voor er een robot ontwikkeld is die alle obstakels succesvol kan bedwingen, maar als het aan Darpa ligt gebeurt dit zo snel mogelijk.

 

bron: Singularity Hub