Robot helpt bij montage Ikea-meubels (video)

Ook zo’n moeite met het in elkaar zetten van Bjursta of Högsby? Of doet degene die je erbij helpt werkelijk alles verkeerd? De oplossing lag voor de hand: Italiaanse en Spaanse researchers leerden een robot om te helpen bij de montage van Ikea-tafels.

De robot werkt met een krachtsensor in het polsgewricht en een vision-systeem om de bewegingen te leren van een onderzoeker die de montage voordeed. Dat proces wordt kinesthetisch leren genoemd. Eerst helpt de robot de Ikea-bouwer bij het omkeren van het tafelblad en dan houdt hij dat stevig vast, zodat de bouwer de tafelpoten vast kan schroeven.

Nadat de montagebewegingen een aantal malen zijn voorgedaan, weet de robot dat hij in eerste instantie de bewegingen van de tafelbouwer soepel moet volgen om het tafelblad in zo’n positie te brengen dat de poten comfortabel kunnen worden vastgeschroefd. Daarnaast moet hij, als de bouwer begint te schroeven, juist ‘verstijven’, om die taak zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit gedrag is niet voorgeprogrammeerd, maar is door de robot aangeleerd door een analyse van de gedemonstreerde handelingen.

De onderzoekers beschrijven de leerprocedure in een paper voor de International AAAI Conference on Artificial Intelligence. Ze melden niet of de robot na de montage ook Zweedse gehaktballetjes serveert…