Prijzen voor beste ‘grid managers’

Op de beurs Electronics toonde TTMS een micro-grid. Bezoekers werden uitgedaagd om de spanning van deze grid constant te houden bij wisselende omstandigheden.

In een live presentatie toonde TTMS wat er allemaal kan gebeuren in zo’n spanningsnetwerk. Elektriciteit kan worden opgewekt door zonne- eb windenergie. Maar wat als de zon achter de wolken verdwijnt of de wind gaat liggen? En wat gebeurt er dan als een grootverbruikers zoals de trein gaat rijden? Hoe zit het dan met de toevoer en afname van energie? Zakt de spanning in of wordt die juist te hoog? Allemaal zaken waarmee een netbeheerder rekening moet houden.

Om zichtbaar te maken wat dit inhoudt, toonde TTMS een gridsimulatie op de stand, compleet met zonne- en windenergie en een treintje. Bezoekers mochten proberen om de spanning van dit micro-grid constant te houden bij de wisselende omstandigheden. Elke dag was er een prijs voor degene die daar het best in slaagde. Tot dagwinnars zijn uitgeroepen:  Willem Tulp uit Rotterdam, Thomas Kessels uit Utrecht enJan Peter Feijen uit Leeuwarden. Zij hebben inmiddels hun prijs ontvangen.