Onzichtbare minicomputer maakt van TV multimediajukebox (video)

Het Nederlandse bedrijf Anaar heeft een minicomputer ontwikkeld die het mogelijk maakt allerlei bestanden, films en muziek uit PC, tablet, smartphone of ander apparaat draadloos af te spelen op de televisie. Zo verandert de Stealth Nighthawk de TV in een multimediale jukebox die gebruikers alle vrijheid geeft om zonder beperking films en muziek af te spelen

Qua werking lijkt de Stealth Nighthawk op de beroemde Raspberry Pi, al is hij half zo groot en heeft hij van de ontwerpers een net jasje gekregen, waardoor hij eruitziet als een USB-stick. Door hem in de TV te pluggen kunnen mensen alle bestanden van servers, harde schijven en andere apparaten naar de beeldbuis streamen en via de afstandbediening van de televisie afspelen.
Door het gebruik van XBMC-software ontstaat een open platform waardoor alle soorten bestanden af te spelen zijn, zonder afhankelijk te zijn van Apple of Google.

Linux

De software scant alle media en creëert een persoonlijke bibliotheek. Er zitten zelfs playlist-  en slideshowfuncties op, een weerbericht en audiovisualisaties.
Door het gebruik van Linux software transformeert de televisie zelfs tot een PC waarop de gebruiker kan browsen of bestanden openen en opslaan. "Deze minicomputer geeft gebruikers de vrijheid om zelf te bepalen wat ze op hun apparaten afspelen," vertelt directeur James Ibrahim van Anaar. Volgens hem is een dergelijk apparaat met dit soort software voor de gemiddelde consument nog niet op de markt.

  

Onzichtbaar

De naam van de minicomputer is ontleend aan de Amerikaanse vliegtuigen die onzichtbaar zijn voor radar. "Als je hem achter in je televisie stopt, zie je hem niet meer", legt Ibrahim uit.
De minicomputer werkt via WiFi en wordt via de HDMI- en USB-poort op de televisie aangesloten. Hij verbruikt weinig stroom, zodat aansluiting op de USB-poort van de TV voldoende is. Via een verbinding met een SD-card kunnen intern bestanden worden opgeslagen.

Het creatieve IT-bedrijf uit Rotterdam wil de Stealth Nighthawk F-117A deze zomer in productie laten nemen en is daarvoor een crowdfundingsactie gestart op de website Indiegogo. Ibrahim verwacht met 40.000 dollar te kunnen starten. Alle investeerders van 80 dollar krijgen in ruil voor hun vertrouwen een Stealth Nighthawk met toebehoren.

Meer informatie: www.indiegogo.com/projects/xbmc-os-on-stealth-nighthawk-f-117a-tvdongle