Ongekende omzetgroei industrie

De ondernemers in de industrie behaalden in februari ruim 23 procent meer omzet dan in februari 2010. Een zo grote toename van de omzet is niet eerder voorgekomen. De door de industrie verkochte producten waren bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder.

Met bijna 36 procent nam de omzet bij de transportmiddelenindustrie het meest toe. De ondernemers in de elektrotechnische- en machine-industrie (+33 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+27 procent) realiseerden ook fors hogere omzetten. De omzetgroei in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie  (+28 procent)  en in de voedings- en genotmiddelenindustrie (+13 procent) was bijna geheel toe te schrijven aan hogere prijzen.  

De omzet op de binnenlandse markt was in februari 21 procent hoger dan een jaar eerder. Een groei van deze omvang is in de afgelopen vier jaar op de thuismarkt niet gerealiseerd. Op de buitenlandse markt was de toename nog groter. Hier werd 25 procent meer omzet gerealiseerd.

Forse groei productie

Ook de productie in de industrie is flink gegroeid: de gemiddelde dagproductie lag in februari ruim 9 procent hoger dan in februari 2010. Deze productietoename is groter dan die in de voorgaande maanden. De productie lag nog wel iets onder het niveau van voor de economische crisis. 

De spreiding over de bedrijfsklassen was aanzienlijk. Met 42 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie leverde ook aanzienlijk meer productie (+16 procent) dan in februari 2010. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de productie eveneens toe. In de voedings- en genotmiddelenindustrie nam de productie het minst (3 procent) toe.  

De hout- en bouwmaterialenindustrie toonde voor de tweede maand op rij een sterke productiegroei. De productie was in februari 25 procent hoger dan een jaar eerder. Deze branche kende in 2009 en 2010 twee jaren van forse productiekrimp. 

Lange termijn

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode januari – februari 2011 ruim 3 procent hoger dan die in november – december 2010.