Oled verlichtingstegels met 30 lm/W (video)

Solvay, Holst Centre en hun samenwerkingspartners hebben flexibele oled-verlichtingstegels met een lichtopbrengst van 30 lumen per watt en een oppervlakte van 69 cm2 ontwikkeld. Deze demonstratietegels bevatten verschillende lagen die vanuit vloeibare toestand zijn aangebracht bij Holst Centre en bijkomende lagen door Solvay met het gebruikelijke vacuümprocedé werden aangebracht.

Oled is een nieuwe verlichtingstechnologie die het mogelijk maakt platte lichtbronnen te maken die diffuus licht afgeven en complementair zijn aan gewone (niet-organische) ledverlichting.

De huidige oled-systemen worden op proef gemaakt door met een vacuümprocedé veel oled-lagen één voor één op glas neer te laten slaan. Solvay en Holst Centre slaagden erin verschillende lagen van de oled neer te laten slaan vanuit een oplossing, wat het gebruik van druktechnieken voor de aanmaak van oled-systemen veel dichterbij brengt.

Druktechnieken belangrijk voor oled-productie

Het gebruik van druktechnieken op soepele dragers zal de productie van oled-systemen voor algemene verlichtingstoepassingen op grote schaal mogelijk maken, en zal ook bijkomende eigenschappen meebrengen: dunne, soepele en potentieel zelfs transparante verlichtingssystemen die in het plafond, de muren of de vensters kunnen worden geïntegreerd.

Dit zeer efficiënte en flexibele oled-systeem is ontworpen en geoptimaliseerd door Solvay. Het is nagenoeg integraal gemaakt met organische functionele materialen ontwikkeld door Solvay en omvat ook Plexcore OC Hole Injector Layer (HIL) van Plextronics.

De demonstratiesystemen omvatten de door Holst Centre ontwikkelde dunne beschermfolie en de doorschijnende anodetechnologie voor kunststof dragers met een grote oppervlakte van DuPont Teijin Films.

Metingen door Philips

De eigenschappen van deze witte oled op soepele drager en met een grote oppervlakte werden door Philips Research Laboratories gemeten, een blijken een lichtopbrengst te hebben van 30 lm/W bij1000 cd/m2, wat 2 tot 3 maal meer is dan gloeilampen.

De gemeten waarde is in overeenstemming met de meetresultaten van kleinere (7 mm2) soortgelijke lichtsystemen die door Solvay op glas zijn gemaakt, wat aantoont dat de architectuur van het lichtsysteem en de unieke keuze van materialen in deze systemen zeer goed kunnen worden overgebracht van kleinschalige harde dragers naar grote flexibele kunststoffen dragers.

  

Toekomst

Uitgaande van deze bemoedigende resultaten werken de partners al aan een tweede generatie demonstratiemodellen met meer in vloeistof afgezette lagen.

Deze krachttoer toont duidelijk het potentieel voor zeer efficiënte oled’s op flexibele kunststof dragers. Dit opent de weg naar productie van oled-verlichtingstegels tegen lagere kosten.

.

bron: Holst Centre