Stakingen Philips op komst na verlopen ultimatum vakbonden

Philips en de vakbonden (FNV, CNV, VHP2 en De Unie) zijn al sinds november 2022 in gesprek om tot een nieuwe cao te komen, tot nu toe zonder resultaat. De vakbonden geven nu aan dat er op korte termijn stakingen gaan volgen.

Tags:
Foto: Philips

Deze uitspraken doen zij nadat zij een ultimatum stelden om in te gaan op de eisen van de vakbonden. Het ultimatum verliep op 5 mei. Bestuurder FNV Metaal, Patrick Meerts over de eisen: “Wij stelden een procentuele loonsverhoging voor, met daarbij minimaal 290 euro bruto per maand. Zo gaan de collega’s met lagere lonen er in verhouding meer op vooruit. Dit bod is niet door Philips opgepakt, waardoor we teruggaan naar de oorspronkelijke inzet: automatische prijscompensatie.”

Philips geeft zelf aan dat de financiële situatie van het bedrijf momenteel uitdagend is, gezien de resultaten van de afgelopen twee jaar. Daardoor is er beperkte salarisruimte, aldus het technologiebedrijf. Het bedrijf wil deze ruimte vooral inzetten voor de koopkracht van medewerkers in de lagere vakgroepen. 

Meerts: “We hebben vrijdag 31 maart een nieuw bod voorgelegd aan de vakbonden. Onderdeel hiervan is onder andere een hogere salarisverhoging voor lagere vakgroepen: 9% gedurende de looptijd van 20 maanden; ten opzichte van 7% voor de hogere vakgroepen, ook over 20 maanden. En voor iedereen die onder de cao valt een eenmalige uitkering van 900-1.000 euro bruto in mei.” Voor medewerkers buiten de cao geldt dat er dit jaar geen structurele salarisverhoging wordt toegekend.

De vakbonden geven aan dit te weinig te vinden en willen een loonsverhoging zien die minimaal zo hoog is als de huidige inflatie. Daarnaast willen zij ontziemaatregelen voor mensen in ploegendienst en een RVU-regeling om vervroegd mee te kunnen uittreden.

De voorbereidingen voor de acties zijn nu in volle gang. Waar en wanneer die precies gaan plaatsvinden houdt CNV-onderhandelaar Arjan Huizinga nog even voor zich.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *