NSK rolgeleiders verbeteren de bedrijfstijd van blaasgietmachines

Een fabrikant van PET flessen (polyethyleentereftalaat) was vaak genoodzaakt de lineaire geleidingen van zijn blaasgietmachines vervangen. Na de overstap op de rolgeleiders uit de RA serie van NSK zijn er ruim een jaar geen defecten meer opgetreden, wat een jaarlijkse kostenbesparing van 60.000 euro heeft opgeleverd aan onderhoud, reserveonderdelen en stilstand.

Niet tevreden over het aantal defecte lineaire geleidingen op zijn blaasgietmachines, vroeg de producent NSK onderzoek te doen naar de oorzaak van de defecten van de verschillende geleidingen. Analyse wees uit dat schade aan de eindkap de oorzaak was. De schade ontstond door een combinatie van korte slagbewegingen, korte cyclustijden, frequente start-stops en hoge verschuifkrachten tijdens opstarten.

Op basis van dit applicatieprofiel en de schade die daarbij optrad, adviseerde NSK rolgeleidingen uit de RA serie. Deze geleidingen combineren volgens de fabrikant een hoge belastbaarheid met bewegingsnauwkeurigheid, stijfheid, soepele loop en een lange levensduur onder condities van korte cycli en hoge belastingen.

Een van de belangrijkste ontwerpkenmerken van de RA serie zijn de afstandhouders, die een remmend effect uitoefenen op de rollen. Deze afstandhouders verminderen scheefstand van de rollen en zorgen voor een soepele loop en een lagere verschuifkracht tijdens het opstarten.