Bedrijven en overheden in Noord-Nederland willen de komende 12 jaar 2,8 miljard euro investeren in emissievrije waterstof. De deelnemende partijen verwachten de waterstof in 2030 grootschalig en rendabel te kunnen produceren, gebruiken en transporteren. Vorige week presenteerden ze hun ‘Integraal waterstofplan Noord-Nederland’ aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Bij de presentatie vroeg men Wiebes om een gedeelte van de onrendabele top van waterstofproductie te financieren.
Waterstof is geschikt als energiedrager en als duurzame grondstof voor de chemische industrie. Transport van waterstof is goedkoop, waardoor het over langere afstand kan worden getransporteerd. Doordat waterstof eenvoudig is op te slaan in grote volumes, kan het op elk moment worden aangewend.
In het waterstofplan worden grootschalige plannen voor productie, infrastructuur en gebruik van emissievrije waterstof weergegeven. Onder emissievrije waterstof verstaan de samenstellers waterstof die is geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit of met aardgas in combinatie met CO2-afvang en -opslag.
De investeringsagenda bevat een schaalsprong, zodat de jaarlijkse productie van emissievrije waterstof een ordegrootte van miljarden m3 bereikt. 1 miljard m3 heeft een energie-inhoud van ongeveer 10,8 petajoule (PJ). Vervanging van een miljard m3 grijze waterstof door emissievrije bespaart ongeveer 600 kiloton CO2-uitstoot. Dit wordt bereikt door investeringen in productieclusters van groene waterstof, een productielocatie voor blauwe waterstof, waterstof- en CO2-infrastructuur en omzetting van bestaande industrie.
De investeerders achten de schaalsprong nodig voor kostenreductie in technologie en infrastructuur. Ze verwachten dat rendabele productie in 2030 mogelijk is. Tot 2024 is de onrendabele top gemiddeld 100 miljoen euro per jaar. De bedrijven willen zelf een deel top op zich te nemen en vragen het Rijk om een SDE+-achtige exploitatiesubsidie voor de rest.
Negentien partijen
Het plan is opgesteld door Avebe, BioMCN, EMMTEC services, Eneco, Engie, Equinor, ESD-SIC, Groningen Seaports, Lagerwey, NAM, Gasunie, Nedmag, Nouryon, Nuon/Vattenfall, Provincie Groningen, Shell, Suikerunie, Teijin Aramid en Waterbedrijf Groningen.