EO

Een oplossing voor schaalbaarheidsproblemen met perovskiet-zonnecellen

03 mei 2022 om 12:58 uur

Wetenschappers van EPFL hebben een manier gevonden om vermogensverlies en de fabricagecomplexiteit van het opschalen van perovskiet-zonnecellen te overwinnen.


Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

 

Een van de obstakels op weg naar de commercialisering van perovskiet-zonnecellen is dat het opschalen ervan leidt tot verliezen in de efficiëntie van de energieconversie en de operationele stabiliteit. Dit komt door natuurlijke defecten in de moleculaire structuur van perovskiet, die de stroom van elektronen verstoort. Dit resulteert in 'resistief verlies' - een vermogensverlies door weerstand. Bovendien zijn de processen die nodig zijn om hoogwaardige perovskietfilms met een groot oppervlak te verkrijgen behoorlijk complex.

 

In een nieuwe studie hebben wetenschappers onder leiding van Mohammad Nazeeruddin van EPFL een manier gevonden om de schaalvergrotingsproblemen van perovskieten te overwinnen. De wetenschappers hebben een eenvoudige solvothermische methode ontwikkeld die monokristallijne titaniumdioxide-rhomboëdrische nanodeeltjes kan produceren die kunnen worden gebruikt om een ​​perovskietfilm te bouwen.

 

De nieuwe structuur heeft minder 'rooster'-mismatches, verwijzend naar de 'ladderachtige' structuur van de titaniumdioxide-nanodeeltjes. Dit vertaalt zich in een lager aantal defecten, wat zorgt voor een betere elektronenstroom met minder vermogensverlies.

 

Bij het testen van de nieuwe op nanodeeltjes gebaseerde, kleine zonnecellen bereikten de wetenschappers een energieconversie-efficiëntie van 24,05% en een vulfactor (een maatstaf voor het werkelijk verkrijgbare vermogen) van 84,7%. De cellen behouden ook ongeveer 90% van hun oorspronkelijke prestatie na 1400 uur continu bedrijf.

De wetenschappers maakten ook cellen met een groot oppervlak, die een efficiëntie van 22,72% met een actief oppervlak van bijna 24 cm2 gecertificeerd hebben. Dit "vertegenwoordigt de meest efficiënte modules met het laagste verlies aan efficiëntie bij opschaling", concluderen de auteurs.

 

Gerelateerd nieuws

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met nanoprinter

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met Nanoprinter

TU Delft-spin-off VSParticle ontwikkelde een goedkoper, duurzamer en eenvoudiger productieproces voor elektro-katalytische membranen: het hart van de productie van groene waterstof. De technologie herbergt ook beloftes…

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Studententeam DroneTeam Twente heeft haar nieuwste drone onthuld: Thunderbird. De drone is ontworpen voor medische hulpverlening en maakt gebruik van een uniek, efficiënt vleugelontwerp en haalt een topsnelheid van 120…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »