EO

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

23 november 2021 om 07:14 uur

Platforms als Instagram geven gebruikers de vrijheid om hun foto's of video's direct te bewerken met behulp van filters. Met één klik kunnen ze het palet, de toon en de helderheid van hun inhoud wijzigen door filters toe te passen die variëren van felle kleuren tot sepiatinten of zwart-wit. MIT-hoogleraar Stefanie Mueller wil dit concept van het Instagram-filter naar de fysieke wereld overbrengen.


"We willen onderzoeken hoe digitale mogelijkheden kunnen worden toegepast op tastbare objecten. Ons doel is om een ​​herprogrammeerbare uitstraling naar de fysieke wereld te brengen", zegt Mueller. Haar team gebruikt een combinatie van slimme materialen, optica en berekeningen om persoonlijke fabricagetechnologieën te bevorderen waarmee eindgebruikers het ontwerp en het uiterlijk van de producten die ze bezitten kunnen veranderen. Ze testten dit concept in een project dat ze 'Photo-Chromeleon' noemden.

 

Eerst wordt een mix van meekleurende cyaan, magenta en gele matrijzen op een object gespoten - in dit geval een 3D-sculptuur van een kameleon. Met behulp van door hen ontwikkelde software schetst het team het exacte kleurpatroon dat ze op het object zelf willen bereiken. Een ultraviolet licht schijnt op het object om de kleurstoffen te activeren.

 

Om het fysieke patroon op het object te creëren, heeft Mueller een optimalisatie-algoritme ontwikkeld dat kan worden gebruikt naast een normale kantoorprojector die is uitgerust met rode, groene en blauwe Led-verlichting. Deze lichten schijnen gedurende een bepaalde periode op specifieke pixels op het object om de samenstelling van de fotochrome pigmenten fysiek te veranderen. "Dit fraaie algoritme vertelt ons precies hoe lang we het rode, groene en blauwe licht op elke afzonderlijke pixel van een object moeten laten schijnen om het exacte patroon te krijgen dat we in onze software hebben geprogrammeerd", aldus Mueller.

 

Het team heeft de technologie uitgeprobeerd op iPhone-hoesjes, schoenen en zelfs auto's. In het geval van schoenen ziet Mueller een schoenendoos voor zich met daarin UV- en Led-lichtprojectoren. Gebruikers kunnen hun schoenen 's nachts in de doos doen - en er de volgende dag een paar schoenen in een volledig nieuw patroon uit halen.

 

Mueller wil de persoonlijke fabricagemethoden uitbreiden naar kleding. Daarvoor onderzoekt haar team de mogelijkheid om Led's rechtstreeks in kledingvezels te weven, zodat mensen het uiterlijk van hun overhemd kunnen veranderen terwijl ze het dragen.

 

"Het is erg interessant voor mij om na te denken over hoe deze computationele technieken het productontwerp op een hoog niveau zullen veranderen. In de toekomst zou een consument een blanco iPhone-hoesje kunnen kopen en het ontwerp wekelijks of dagelijks bijwerken."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Department of Energy hebben een nieuw polymeer ontworpen om silicazand te binden en te versterken voor additieve productie van binderjet, een 3D-printmethode die…

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen was het nog even spannend, maar het Engineering Event Safety kon gewoon veilig doorgaan. Op 17 november verzamelden een kleine 200 machinebouwers, engineers, ontwerpers en…

Nederlander wint James Dyson Award met PlasticScanner (video)

Nederlander wint James Dyson Award met PlasticScanner (video)

TU/D-alumnus Jerry de Vos heeft met zijn Plastic Scanner een handzaam apparaatje ontworpen waarmee je snel kunt zien van welk soort plastic iets gemaakt is. Informatie die belangrijk is voor hergebruik en recycling van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »