EO

Veiligheid en productiviteit op de werkplek gaan hand in hand

16 november 2021 om 10:26 uur

Veiligheid wordt soms gezien als een belemmering voor de bedrijfsvoering. Uit onderzoek blijkt echter dat een veiliger werkplek resulteert in productievere werknemers.


“In het afgelopen absurde jaar hebben organisaties veel belangrijke lessen geleerd - sommige op een harde manier”, zo schrijft Gen Handley in EHS today.
Uit deze vele lessen die we nog steeds ervaren, hebben managers en leidinggevenden gezien hoe een continue goed geplande veiligheid de productiviteit en kwaliteit van het werk beïnvloedt. Het is echter een grote misvatting dat veiligheid op de werkplek en productiviteit elkaar uitsluiten. Met andere woorden, het is een misvatting dat wanneer je meer productiviteit wenst dat je dan minder aan veiligheid zou kunnen doen en andersom. De realiteit is dat veiligheid en productiviteit elkaar juist aanvullen.

Als de veiligheid verbetert, neemt ook de productiviteit toe. Volgens een recente studie in Occupational Health Science, "zijn de veiligheid en gezondheid van werknemers van primair belang, aangezien beide sleutelelementen zijn bij het bereiken van de gewenste productiviteit en efficiëntie van een organisatie." Bovendien, volgens een artikel in Automation World, "moeten fabrikanten veiligheid en productiviteit zien als doelen die ze samen moeten bereiken, in plaats van 'veiligheid eerst' na productiviteit."

 

Wanneer een werkplek of het werk zelf onveilig is, betekent dit dat werknemers mogelijk niet goed worden geleid. Dat zou kunnen resulteren in minder gemotiveerde en opmerkzame medewerkers die ontevreden en ongelukkig zijn met hun baan. Slecht veiligheidsbeheer kan niet alleen de veiligheid van de teamleden op het spel zetten, maar ook de bedrijfsvoering en productiviteit. Bovendien kunnen hoge boetes het gevolg zijn als er rechtszaken plaatsvinden, waardoor een organisatie wordt lamgelegd of zelfs volledig stilgelegd.


Wanneer veiligheid prioriteit is en er een cultuur van welzijn heerst op de werkplek (zelfs online), kunnen teamleden zich concentreren op de kwaliteit van hun werk in plaats van de zorgen en stress die gepaard gaan met potentieel gevaarlijke werkomgevingen. Uit een recent onderzoek van Science Direct bleek dat fysieke en psychosociale omstandigheden op het werk een directe invloed hebben op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers en "van invloed zijn op bedrijfsresultaten zoals omzet, afwezigheid, productiviteit en kosten voor gezondheidszorg."
Lees de rest van Handley’s verhaal (Engels) waarin hij met aanbevelingen komt op:
https://www.ehstoday.com/safety/article/21174310/workplace-safety-and-productivity-go-hand-in-hand

 

Gerelateerd nieuws

Veroordeling sloopbedrijf voor dodelijk ongeval met lift

Veroordeling sloopbedrijf voor dodelijk ongeval met lift

Een werknemer die was ingehuurd door een sloopbedrijf kwam bij het slopen van een lift om het leven. De rechtbank legt het sloopbedrijf een geldboete op van 75.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.

Worm van door lithium brengt batterijen weer tot leven

'Worm van dood lithium' wekt batterijen weer tot leven

Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory van het Department of Energy en de Stanford University (VS) hebben een manier gevonden om oplaadbare lithiumbatterijen nieuw leven in te blazen, waardoor het…

Safety book

Nieuwe editie Safetybook

Euchner heeft recent een nieuwe editie van het Safetybook uitgebracht, gebaseerd op decennia praktische ervaring in het veld. Het begint met een uitgebreide introductie in machineveiligheid, gevolgd door een blik op de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 februari 2022

Week van de Circulaire Economie

Circulaire ondernemers zetten hun deuren open voor publiek.

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »