Europa stelt eisen aan digitale veiligheid slimme apparaten

Europa gaat eisen stellen aan de digitale veiligheid van apparaten die met het internet zijn verbonden. Producten die hier niet aan voldoen zijn vanaf medio 2024 op de gehele EU-markt verboden.

IoT-apparaten mogen straks niet meer met zwakke, standaard paswoorden zijn uitgerust: een gebruiker moet een sterk wachtwoord instellen voor ingebruikname. Ook moeten de producten software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens afschermen en de gebruiker de mogelijkheid geven om deze data te beheren en te verwijderen.

De nieuwe regels gelden voor alle draadloze communicerende apparaten die met het internet zijn verbonden, ook als ze alleen binnen een thuisnetwerk communiceren. Er zijn naar schatting inmiddels 35 miljard IoT-apparaten wereldwijd.

Het Nederlandse kabinet heeft eerder via de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software mogelijke maatregelen voorgesteld waaronder basisveiligheidseisen. Deze zijn nu voor een belangrijk deel overgenomen in het vandaag aangekondigde besluit onder de Europese Radio Equipment Directive. Dit besluit betreft een verordening waarover de EU Raad van Ministers en het Europees Parlement nog een oordeel kunnen geven.