EO

Als de hele kamer je telefoon oplaadt...

06 september 2021 om 14:11 uur

In een poging alle bureau's ter wereld te bevrijden van hun wirwar aan oplaadsnoeren, hebben onderzoekers van de universiteiten van Michigan en Tokio een systeem ontwikkeld om veilig elektriciteit via de ether te leveren. Dit kan hele gebouwen veranderen in draadloze oplaadzones.


Zoals toegelicht in Nature Electronics, kan de technologie 50 watt vermogen leveren met behulp van magnetische velden.

 

Onderzoeksauteur Alanson Sample (VS) zegt dat de technologie niet alleen telefoons en laptops 'bevrijdt', maar ook geïmplanteerde medische apparaten van stroom kan voorzien en nieuwe mogelijkheden biedt voor mobiele robotica in huizen en productiefaciliteiten. Het team werkt ook aan de implementatie van het systeem in ruimtes die kleiner zijn dan de grootte van een kamer, bijvoorbeeld een gereedschapskist die gereedschappen oplaadt die erin zijn geplaatst.

 

"Dit verhoogt echt de kracht van de alomtegenwoordige gecomputeriseerde wereld - je zou overal een computerin  kunnen plaatsen zonder je ooit zorgen te hoeven maken over opladen of aansluiten," zei Sample. "Er zijn ook veel klinische toepassingen; de hartimplantaten van tegenwoordig hebben bijvoorbeeld een draad nodig die van de pomp door het lichaam naar een externe voeding loopt. Dit zou dat kunnen elimineren, het risico op infectie verminderen en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren."

 

Demonstratieruimte

Het team demonstreerde de technologie in een speciaal gebouwde aluminium testruimte van ongeveer 3 meter bij 3 meter. Ze voedden draadloos lampen, ventilatoren en mobiele telefoons die overal in de kamer stroom konden trekken, ongeacht de plaatsing van mensen en meubels.

 

Het systeem is volgens de onderzoekers een grote verbetering ten opzichte van eerdere pogingen tot draadloze oplaadsystemen, waarbij potentieel schadelijke microgolfstraling werd gebruikt of apparaten op speciale oplaadpads moesten worden geplaatst. In plaats daarvan gebruikt het een geleidend oppervlak op kamermuren en een geleidende pool om magnetische velden te genereren.

 

Apparaten benutten het magnetische veld met draadspoelen, die in elektronica kunnen worden geïntegreerd. De onderzoekers zeggen dat het systeem gemakkelijk kan worden opgeschaald naar grotere structuren zoals fabrieken of magazijnen, terwijl het nog steeds voldoet aan de bestaande veiligheidsrichtlijnen voor blootstelling aan elektromagnetische velden.

 

"Zoiets zou het gemakkelijkst te implementeren zijn in nieuwbouw, maar ik denk dat retrofits ook mogelijk zijn", zegt Takuya Sasatani (Tokyo). "Sommige commerciële gebouwen hebben bijvoorbeeld al metalen kolommen en het zou mogelijk moeten zijn om een geleidend oppervlak op muren te spuiten, misschien vergelijkbaar met hoe getextureerde plafonds worden gedaan."

 

Wel laden, niet koken

Cruciaal om het systeem te laten werken, was het bouwen van een resonerende structuur die een magnetisch veld ter grootte van een kamer kan leveren en tegelijkertijd schadelijke elektrische velden uitsluit, die biologische weefsels kunnen verwarmen. Het team loste dit op met geconcentreerde condensatoren (lumped capacitators). Geplaatst in holtes in de muur, genereren ze een magnetisch veld dat door de kamer resoneert, terwijl ze elektrische velden in de condensatoren zelf opsluiten. Dit overwint een beperking van eerdere draadloze voedingssystemen, die beperkt zijn tot het leveren van grote hoeveelheden stroom over een paar millimeter of zeer kleine hoeveelheden stroom over lange afstanden.

 

Vlinders vangen

Een tweede hindernis was het genereren van een magnetisch veld dat elke hoek van de kamer bereikt - magnetische velden hebben de neiging om in cirkelvormige patronen te reizen en dode hoeken te creëren in een vierkante kamer. Bovendien moeten ontvangers op een specifieke manier worden uitgelijnd met het veld om stroom te trekken.

 

"Stroom uit de lucht trekken met een spoel, lijkt veel op vlinders vangen met een net," zegt Sample. "De truc is om zoveel mogelijk vlinders in zoveel mogelijk richtingen door de kamer te laten dwarrelen. Op die manier vang je altijd wel iets, waar je net ook is of in welke richting het ook wijst."

 

Om dat mogelijk te maken, genereert het systeem twee afzonderlijke, 3D-magnetische velden. De ene reist in een cirkel rond de centrale paal van de kamer, terwijl de andere in de hoeken wervelt en tussen aangrenzende muren beweegt. Deze aanpak elimineert dode hoeken.

 

Tests met anatomische dummies toonden aan dat het systeem ten minste 50 watt vermogen kon leveren op elke plek in de kamer zonder de FCC-richtlijnen voor blootstelling aan elektromagnetische energie te overschrijden. Sample zei echter dat het waarschijnlijk mogelijk zal zijn om hogere niveaus van vermogen te leveren met verdere verfijning van het systeem.

 

Reacties (1)

Gaat dit systeem ook getest worden op lange termijn met bijvoorbeeld muizen in deze ruimte? Veel mensen hebben namelijk nu al last van een teveel aan elektromagnetische straling...
Patrick Janssen, 7 september 2021 10:03
 

Gerelateerd nieuws

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Studententeam DroneTeam Twente heeft haar nieuwste drone onthuld: Thunderbird. De drone is ontworpen voor medische hulpverlening en maakt gebruik van een uniek, efficiënt vleugelontwerp en haalt een topsnelheid van 120…

Fraunhofer verhoogt de efficiëntie van machines met cognitieve transformatie van industriële processen

Fraunhofer in Hannover: cognitieve transformatie van industriële processen

Op de Hannover Messe zal de Fraunhofer Cluster of Excellence Cognitive Internet Technologies CCIT demonstreren hoe cognitieve transformatie van industriële processen de efficiëntie van vormmachines kan verbeteren (hal…

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en sommige andere belangrijke inputs voor de industrie gestegen. Daarnaast krijgt de Europese industrie te maken met langere levertijden en mogelijk tekorten.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 mei 2022, Parijs

Global Industrie

De internationale Franse industrievakbeurs Global Industrie integreert dit jaar Measurement World en GAS...

18 mei 2022, Kortrijk

Indumation

Techno-scène voor industriële automatisering.

19 mei 2022, online

Bijeenkomst ‘Platform Industrie & Veiligheid’

NEN en het ministerie van SZW nodigen belanghebbenden uit om hier ontwikkelingen van en voor de industrie...

Meer agendapunten »