EO

Mobiele robots in opmars

20 augustus 2021 om 10:49 uur

BlueBotics miniTM mobiele robots in werking in ABB's fabriek voor halfgeleiders in Lenzburg, Zwitserland. (Foto:ABB)

Robotmobiliteit neemt wereldwijd een hoge vlucht: De verkoop per eenheid van Autonome Mobiele Robots (AMR's) in de logistieke sector zal bijvoorbeeld tussen 2020 en 2023 jaarlijks met 31% stijgen.


Tegelijkertijd zal ook het gebruik van AMR's in openbare omgevingen snel toenemen - IFR voorspelt dat de verkoop per eenheid wereldwijd met 40% per jaar zal groeien. De International Federations of Robotics onderzocht hoe mobiliteit de robotica opnieuw vormgeeft en waarom dit een game-changing revolutie is. De resultaten publiceerde zij in de paper 'A Mobile Revolution'.

 

"Mobiele robots zijn van oudsher actief in industriële omgevingen om onderdelen door de fabriek te vervoeren of machines te voeden", zegt Milton Guerry, voorzitter van de IFR. "Tegenwoordig werken AMR's ook in toepassingen waar contact met het grote publiek de bedoeling is. Ze verstrekken informatie aan winkelend publiek, leveren roomservicebestellingen af in hotels of ondersteunen politieagenten door in stadswijken te patrouilleren. IFR´s paper geeft een overzicht van de belangrijkste user cases voor mobiele robots en hun belangrijkste impact."

 

Een korte geschiedenis

Hoewel onderzoekers al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw werken aan technologieën voor autonome mobiliteit, zijn autonome mobiele robots pas in het laatste decennium commercieel levensvatbaar geworden. Dit is in de eerste plaats te danken aan de beschikbaarheid van veel krachtigere en goedkopere rekenkracht. Dit heeft geleid tot snelle ontwikkelingen op het gebied van sensor-, visie- en analysetechnologieën die robots in staat stellen om in realtime verbinding te maken met hun omgeving. Vandaag vertonen AMR's een groei met dubbele cijfers. AMR's navigeren en voeren autonoom functies uit in industriële en dienstverlenende sectoren en effenen de weg voor de adoptie van mobiele robots over de hele wereld.

 

Vooruitzichten

"Mobiele robotica is een dynamisch ontwikkelingsgebied en we verwachten het komende decennium een opwindende vooruitgang", zegt Guerry. Deze vooruitgang zal zowel in hardware als in software plaatsvinden. Mobiele robots zullen lichter en flexibeler worden. AMR's en dienstrobots zullen gemakkelijker in een reeks binnen- en buitenomgevingen kunnen navigeren naarmate de vooruitgang op het vlak van sensoren en softwarealgoritmen ervoor zorgt dat navigatie en visie steeds preciezer worden.

 

Gerelateerd nieuws

Top 5 toepassingen voor flexibele elektronica

Top 5 toepassingen voor flexibele elektronica

Stel je een printplaat voor die om een ​​pijp kan worden gewikkeld, op een krappe plek in een motorruimte past of zich aanpast aan de contouren van het menselijk lichaam. Wat dacht je van een opvouwbaar…

‘Fish on Wheels’ Peggy maakt een tekening

‘Fish on Wheels’ Peggy maakt een tekening (video)

De vis Eric woont in een aquarium op wielen in het kantoor van Elon Musk. Daar rijdt hij rond, doordat aan de kom een smartphone is gemonteerd met software die zorgt dat de kom beweegt in de richting die de vis opzwemt.…

Nellie Bly voltooit 's werelds eerste autonome zeereis

Nellie Bly voltooit 's werelds eerste autonome zeereis

Eind september ging sleepboot Nellie Bly op pad om autonoom rond Denemarken te varen. 129 bedrijfsuren gedurende 13 dagen later had ze 1027 zeemijl afgelegd, waarvan 96,9% onder volledig autonome controle. De SM300…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 oktober 2021, online

FEDA Next Innovation Talk

Hoe hebben studenten de ontwikkeling van een raceauto aangepakt?

5 november 2021, online

PRO.FILE Experience for solidworks

Sessie geeft een beeld van de PDM/PLM wereld en handvatten om je eigen PDM/PLM strategie te bepalen.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

Meer agendapunten »